Parhaat siivousaineet löytyvät keittiön kaapeista

Lisääntynyt ympäristötietoisuus on saanut monen siivoajan palaamaan vanhoihin konsteihin. Sooda, etikka, sitruuna, suola ja sokeri soveltuvat hyvin keittiön tai kodin tavaroiden puhdistukseen.

ilmiöt
Keittiön kaapeista löytyvät ruoka-aineet sopivat myös siivoukseen
Hanne Kinnunen / Yle

Kauppojen siivousainehyllyillä on tuotteita joka tarkoitukseen, mutta monesta kotityöstä voi suoriutua myös joka kodin perusruoka-aineilla. Martat opettavat vanhoja niksejä Isoäidin siivousvinkit -kursseilla, joilla perehdytään helppoihin ja toimiviin konsteihin.

– Ihmisten ympäristötietoisuus on lisääntynyt koko ajan. Sitä myöten monet henkilöt haluavat välttää voimakkaiden kemikaalien käyttöä. Silloin kannattaa miettiä isoäidin siivousvinkkejä, että kuinka isoäiti teki aikoinaan tämän saman asian, muistuttaa Kainuun Marttojen kotitalousneuvoja Kaino Kinnunen.

Etikkaa käytetään säilömiseen ja ruoanvalmistukseen, mutta se soveltuu myös tummuneiden teräskattiloiden tai tiskialtaiden ja -pöytien puhdistukseen. Vedellä laimennettua etikkaa voi hangata pehmeällä sienellä puhdistettavalle pinnalle. Huuhtelun ja kuivauksen jälkeen ilme kirkastuu. Etikka on oiva aine myös kahvinkeittimen puhdistukseen.

– Kahvinkeittimen vesisäiliöön laitetaan puolet etikkaa ja puolet kylmää vettä. Sitten lasketaan puolet nestemäärästä keittimen läpi ja keitin sammutetaan. Etikkaseoksen annetaan vaikuttaa keittimen putkistossa noin 10 minuuttia. Sen jälkeen huuhdellaan loppuliuoksella. Koko homma päätettään siihen, että keitin huuhdotaan 2–4 kertaa kylmällä, raikkaalla vedellä. Ei tarvita mitään erillisiä kalkinpoistoaineita, kertoo Kinnunen.

Kylpyhuoneen lattiakaivo puhdistuu etikan ja soodan yhteistyöllä. Lattiakaivoon kaadetaan noin 0,5–1 dl ruokasoodaa ja 1–2 dl väkiviinaetikkaa. Sihinän loputtua lattiakaivoon kaadetaan 10 litraa kiehuvaa vettä.

Soodaa termospulloon, voita liimaan ja pihkaan

Työmaalla kovassa käytössä ollut termospullo sai kotitalousneuvoja Kaino Kinnusenkin melkein luopumaan puhdistusaikeista. Kahvi oli jättänyt jälkensä pullon teräksiseen sisäpintaan.

– Kun sain sen ja vilkaisin sisälle, siellä oli musta kuilu vastassa, siellä ei näkynyt yhtään mitään.

Kinnunen laittoi termoksen sisään pari ruokalusikallista soodaa ja täytti sen kiehuvalla vedellä. Korkki kiinni, ja termos sai odottaa seuraavaa päivää.

Mummu vihjaisi, että hierokaa pihkatahroihin voita. Näin tehtiin ja annettiin puvun olla yön yli.

Kaino Kinnunen

– Aamulla aukaisin termoksen ja pesin sen tiskiharjalla. Siitä tuli todella kirkas, puhdas ja kiiltävä.

Termospullon ulkokuoressa oleva törkyinen liimatarra toi Kainu Kinnusen mieleen tositarinan, jossa lapsi oli sotkenut uuden ulkoiluasunsa männyn pihkaan.

– Äiti sanoi, että puku on entinen. Lapsi kertoi mummulleen puhelimessa tapahtuneesta. Mummu vihjaisi, että hierokaa pihkatahroihin voita. Näin tehtiin ja annettiin puvun olla yön yli. Seuraavana päivänä asu laitettiin pesukoneeseen ja siitä tuli aivan uusi. Rasva irrotti pihkan lapsen vaatteesta. Tämän niksin muistin termospulloa katsoessani.

Kinnunen laittoi voita likaiseen liimatarraan ja odotti yön yli. Yksi käsittely ei riittänyt, mutta kahden voikäsittelyn jälkeen terästermos kiilteli kuin uusi tuote.

Pahat hajut pois

Maustekaapista löytyy hajusteita kotiin, jos pitää vaikkapa kardemummaan tai vaniljan tuoksusta. Imurin pölypussiin voi imaista 2 teelusikallista vaniljasokeria, niin tuoksu leviää huoneilmaan imuroidessa.

– Jos pölypussi haisee pahalle, niin siihen vaniljasokeri ei auta. Sitten pölypussi on vain vaihdettava, muistuttaa Kaino Kinnunen.

Mikron epämiellyttävät tuoksut saa pois kiehauttamalla pari ruokalusikallista soodaa ja kylmää vettä.

– Mikro päälle täydellä teholla kahdeksi minuutiksi, ja leivinsooda ja vesi höyrystyvät mikron sisälle. Sitten mikron voi helposti pyyhkiä puhtaaksi, samalla epämiellyttävät tuoksut häviävät, sanoo Kinnunen.

Kodin siivoustarvikkeet
Kaino Kinnunen neuvoo, että sekä muovisia että puisia leikkuulautoja voi hangata puolitetulla sitruunalla.YLE

Jääkaapin pahoihin hajuihin kannattaa kokeilla sitruunaa. Puoliksi leikattu sitruuna poistaa epämiellyttävät tuoksut jääkaapista, kunhan itse tuoksuun aiheuttaja, esimerkiksi homeinen ruoka, on heitetty pois.

– Leikkuulautoja, sekä muovisia että puisia, voi hangata puolitetulla sitruunalla, vinkkaa Kainu Kinnunen.

Sokeri ja suola

Sokeripalalla voi puhdistaa valurautahellan keittolevyn teräksiset suojarenkaat. Hankaamisen jälkeen teräsrenkaat on huuhdottava, tai muuten sokeri aiheuttaa levyn kuumuessa lisää sotkua ja hajua.

Jos esimerkiksi pitkän säilytyksen aikana on tullut hometta liinavaatteisiin, niitä on liotettu vuorokausi piimässä. Sen jälkeen on huuhdeltu ja pesty normaalisti.

Kaino Kinnunen

Suola soveltuu hopeaesineiden kiillottamiseen. Siihen tarvitaan joko alumiinifoliovuoka tai foliolla vuorattu astia. Astia täytetään haalealla vedellä ja sekaan lisätään desilitra suolaa. Esineet huuhdellaan pienen vaikutusajan jälkeen. Suolan sijaan kiillottamiseen voi kokeilla myös leivinjauhetta tai ruokasoodaa.

– Pieni varovaisuus on kuitenkin paikallaan, mikäli kyseessä on vaikkapa arvokas koru, muistuttaa Kinnunen.

Suolan vaikutus punaviinitahrojen poistajana tunnetaan aika hyvin, mutta nopeutta se vaatii. Tuoreen punaviinitarhan saattaa saada pois ripottelemalla siihen runsaasti suolaa, joka imee viinin. Suola käy myös väkiviinaetikan kaveriksi juomalasien kirkastamiseen. Litraan etikkaa sekoitetaan kourallinen suolaa. Seos kaadetaan laseihin, joiden annetaan liota yön yli. Pesun ja huuhtelun jälkeen lasit ovat kirkkaammat.

Jääkaapistakin voi löytää puhdistusaineen. Joskus puhtaaseen lopputulokseen tarvitaan myös hieman sotkemista.

– Isoäiti on poistanut piimällä hometahroja vaatteista. Jos esimerkiksi pitkän säilytyksen aikana on tullut hometta liinavaatteisiin, niitä on liotettu vuorokausi piimässä. Sen jälkeen on huuhdeltu ja pesty normaalisti, ja käsittely on poistanut hometahroja. Tätä voi ainakin kokeilla, sanoo kotitalousneuvoja Kaino Kinnunen.