1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Huivi ei kuulu poliisille" – nettikommentoijat määrittivät virkamiehen univormun

Huivikeskustelu aaltoili vilkkaana aamusta lähtien. Moni kommentoija ihmetteli suomalaisten tarvetta kumarrella eri kulttuureiden suuntaan. Poliisilla ei haluta nähdä huivia päässä tai ristiä kaulassa, jyrähtivät Yle Uutisten Suoran Linjan kommentoijat.

Kuvitteellinen tilanne miltä huivipäinen poliisi voisi näyttää. Kuva: Yle / Silminnäkijä

Silminnäkijä-ohjelman haastattelema musliminainen oli tyytymätön, koska hän ei päässyt Suomessa poliisikouluun huivinkäytön takia. Esimerkiksi Ruotsissa poliisi on voinut käyttää huivia jo vuodesta 2006.

Yle Uutisten Suoralla Linjalla kommentoijat tuulettivat ajatuksiaan reippaasti. Moderointi olikin aika ajoin satojen kommenttien joukossa vaikeaa. Keskustelusta löytyi kuitenkin myös maahanmuuttajamyönteisyyttä.

Nimimerkki **Yhtenäinen asu **perustelee:"Yksi poliisin virkapuvun tärkeistä tehtävistä on häivyttää käyttäjänsä yksilöllisiä piirteitä, mikä vahvistaa mielikuvaa hänestä nimenomaan poliisiviranomaisen eikä itsensä edustajana."

"Ei mitään uskonnollisia tunnuksia missään julkisessa ammatissa, eikä muitakaan kuin vain ammatin merkit. Ammatti edustaa julkista vallan käyttöä ja uskomiset ovat yksityisasia, kaikilla", nimimerkki vm1942 toteaa.

"Poliisin tulee pukeutua ja noudattaa linjaa, joka ollut jo vuosikymmeniä käytössä. Maassa missä pitää käyttää huivia ei varmastikaan hyväksyttäisi lippalakkia", nimimerkki Varsinainen kansalainen raamittaa.

Nimimerkki **Mollamaija **arvostelee suomalaisia.

"Ei voi olla totta! Milloin tämä suomalaisen virkamieskunnan maahanmuuttajiin kohdistuva ylenmääräinen huomioiminen loppuu?" Nimimerkki Turvallisuusriski komppaa Mollamaijaa.

"Olen** Mollamaijan** kanssa ihan samaa mieltä. Julkisista töistä sekä tilaisuuksista uskonnolliset tunnusmerkit pois. Ollaan olevinamme niin selväjärkisiä, mutta kaikkea tällaista höpöhöpöä pohditaan oikein asiantuntijoiden kanssa ja joukolla.... "

Huivi turvallisuusriskinä kenttätyössä

Suomessa Poliisiammattikorkeakoulussa toivotaan, että kouluun hakisi nykyistä enemmän maahanmuuttajataustaisia ja vähemmistöjen edustajia. Poliisiammattikorkeakoulu pyysi viime vuonna** Poliisihallitukselta** kannanottoa siihen, voiko uskonnollisia tunnuksia käyttää poliisin virkapuvun kanssa.

Poliisihallituksen mukaan virkapuvun kanssa ei saa käyttää uskonnollisia tunnuksia. Oikeus päätti kuitenkin eri tapauksessa maaliskuussa, että uskonnollisten päähineiden kieltäminen on välillistä syrjintää.

"Poliisin virka-asua ei pidä muuttaa missään tapauksessa esim Ruotsin mallin mukaisesti. Ruotsissa tehdään muutenkin äärisuvaitsevaisuuden nimissä paljon järjettömiä ratkaisuja, esim. poistettiin mustia karkkeja kaupan hyllyiltä rasismisyytteiden välttämiseksi", nimimerkki Mikki laukoo.

"Saavatko Lapissa poliisit esiintyä saamelaispuvuissa?", nimimerkki **Tärkeintä mitä huivin alla on **heittää humoristisesti.

Nimimerkki Jaska vetoaa työnantajan oikeuksiin:"Työnantajalla pitää olla oikeus määrätä, miten töihin pukeudutaan. Piste. En minäkään saisi mennä töihin foliohattu päässä."

"Mitä jos joku riehuva, provosoitunut (mies)asiakas kiinnottotilanteessa onnistuisi kiskomaan huivin pois? Mitä tälle huivipääpoliisille ja hänen työkyvylleen siitä seuraisi? Shokki? Täydellinen lamaannus?", nimimerkki Työasu järkevä kertoo.

Huivista apua maahanmuuttajien kanssa

Nimimerkki Totta kai uskoo huivin auttavan tietyissä tilanteissa."Huivipäinen poliisi herättäisi nimenomaan luottamusta maahanmuuttajataustaisissa. Näin siis ainakin pääkaupungissa."

"Aika jänniä nämä ihmisten kovin jyrkät kommentit...itse kun en oikein osaa millään nähdä tässä ongelmaa", nimimerkki xx äimistelee.

"Miksei, mutta epäilen sen olevan epäkäytännöllinen esim. pidätystilanteessa, jossa joku repii ja huitoo. Asun pitää olla olosuhteisiin sopiva", nimimerkki **Järkevä työasu **perustelee.

Keskustelu huivien käytöstä poliisityössä suljettiin 3.4.2014. Kiitos keskusteluun osallistuneille.