1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Softenginen tavoitteena paikka Euroviisujen finaalissa

Euroviisuihin ja seinäjokisen Softenginen nousemiseen viisulavalle on aikaa neljä viikkoa. Softenginen jäsenten elämä on melkein ennallaan, sillä töissä pitää käydä. Uutta on se, että miehet tunnistetaan kadulla tai kassalla.

Softenginen viisujännitys nousee, kun Euroviisuihin on kuukausi aikaa. Kuvassa Henri Oscár ja Topi Latukka. Kuva: Johanna Manu/Yle

Softenginen nousuun Tanskassa käytävien Euroviisujen estradille on nelisen viikkoa. Toukokuun kahdeksas päivä käydään viisujen semifinaali, josta parhaat kappaleet jatkavat lauantain finaaliin. Sinne pyrkii myös Softengine.

– Finaali on meidän tavoite, vakuuttavat Softenginen Topi Latukka ja Henri Oscár.

– Ei me sitä nyt ihan valtavasti vielä ajatella. Sitä ei ihan hirveästi vielä ajattele, mutta varmaan toukokuun alussa voi olla sitten aika kuumottavat paikat, miehet sanovat.

Covereita viisukappaleesta

Softenginen uusi levy on nauhoitettu, viirallinen viisuvideo tehty ja haastatteluja annettu. Softengine on päässyt myös keikoille.

– No, kaksi keikkaa on ollut. Ei niillä ole vielä oikein rokkistarailemaan päässyt. Töissäkin on käytävä, Topi Latukka ja Henri Oscár nauravat.

Kuva: Johanna Manu/Yle

Julkisuus on aiheuttanut sen, että Softenginen jäsenet tunnistetaan kadulla. Nimikirjoitukset ja halaukset alkavat olla haluttuja fanien keskuudessa.

– Palautetta on saatu myös Ruotsista ja Tanskasta, että meidän kappaleesta tykätään, sanoo Henri Oscár.

Omanlaistaan palautetta on myös se, että Something better -kappaleesta on tehty sekä suomenkielinen että pikkuorava- eli chipmunks-versio. Ei tosin yhtyeen toimesta.

– Ja äiti kertoi, että Something better oli soinut salilla naisten spinningissä, Latukka nauraa.

Sanoituksen takana

Kilpailukappaleen sanoituksesta riittää miesten mukaan puhetta julkisuudessa.

– Sanoitukseen on kiinnitetty huomiota, että se on huonosti tehty, joidenkin kommenttien mukaan jopa google-kääntäjällä. Meidän mielestä sanat on hyvät ja me seistään niiden takana, Topi Latukka ja Henri Oscár sanovat.

– Kappale kertoo vanhasta miehestä, joka muistelee elämäänsä taaksepäin. Hän on aina yrittänyt saavuttaa jotain suurempaa kuin mitä on, eli something better. Menetettyään puolisonsa mies kuitenkin ymmärtää, että se juttu, mikä hänellä vaimonsa kanssa oli, olikin juuri jotain suurempaa, miehet tiivistävät.

Harkitusti lavalla

Euroviisuissa lavalle noustaan vain yhden kerran tekemään vaikutus. Jos siinä onnistuu, paikka laulukilpailun finaaliin voi aueta. Tällä kertaa Suomesta ei pakata Softenginen mukaan massiivista pyrotekniikkaa, sanovat Topi Latukka ja Henri Oscár.

– Se on vanhanaikaista. Tai ei näyttävyys tietenkään, mutta se pitää olla tyylikkäästi toteutettu. Pommit ja pyrot ja muut vie huomiota itse esityksestä, ne saattavat tulla offtimeen. Ne saattavat haitata enemmän kuin mitä niistä on hyötyä - se ei ole aivan cool, Henri Oscár sanoo.

Varsinaisen kilpailuesityksen ohella myös bändin muu esiintyminen Kööpenhaminassa suunnitellaan.

– Stylisti hoitaa vaatteita sekä lavalla että meidän muut asut, missä liikutaan. Aika tarkkaan niitä mennään läpi, miehet sanovat.