Kelkka haluttiin kääntää Järviseudulla – nyt juhlitaan suurta ikäluokkaa

Järviseudulla suuret ikäluokat on kutsuttu perjantaina juhlimaan suurta ikäluokkaa. Alueella toimiva Aijjoos-hanke haluaa kääntää kielteisyyden kelkan ja juhlistaa sitä, että meillä on suuri joukko -40-luvulla syntyneitä. Liian usein julkisuudessa suurista ikäluokista puhutaan kielteiseen sävyyn.

Kotimaa
Suurten ikäluokkien juhla Lappajärvellä
Anna Wikman / Yle

Suuret ikäluokat on nostettu perjantaina esille, kun vuosina 1945, -46 ja -47 syntyneet lappajärveläiset, evijärveläiset ja kauhavalaiset kutsuttiin juhlimaan heitä itseään.

Juhlan järjestäjä Aijjoos-hanke perustelee suurta juhlaa sillä, että suuret ikäluokat saavat usein osakseen negatiivista julkisuutta. Puhutaan jopa ahneesta sukupolvesta.

Nyt Lappajärvellä halutaan viestittää, että kyse on hienosta sukupolvesta, jolla on ollut ja on edelleen Suomelle paljon annettavaa. Näyttelijä Tom Pöysti villitsi kutsuvieraat juhlassa rämäkkään nauruun. Hän tunnistaa negatiivisuuden ilmapiirin.

Suomessa sade vain jatkuu – ja sitten sataa taas!

näyttelijä Tom Pöysti

Minä puhun sitä vastaan.

– Meillä pitäisi olla uudenlainen lähtökohta, että kaikki on mahdollista sen sijaan, että lähdemme vahvistamaan sitä, että onhan kaikki huonosti. Kaikkialla maailmassa vanhemmat opettavat lapsilleen: "muistakaa, että sateen jälkeen paistaa aurinko", mutta tällä hetkellä mulla on tunne, että Suomessa sade vain jatkuu – ja sitten sataa taas!

– Me puhutaan yhtäkkiä yhdestä kategoriasta nimeltään suuret sukupolvet. Ainakin mun historiakäsityksen mukaan he ovat rakentaneet tämän hyvinvointivaltion ja nyt yhtäkkiä he ovatkin tiellä, kun "ei ne retaleet suostu kuolemaan". Tehostetaan sekin, että sairaaloiden viereen äkkiä krematoriot ja vähennetään hoitorahoja, ja minä puhun sitä vastaan, Pöysti sanoo.

Eläkepommi-sanassa negatiivinen lataus

Suurten ikäpolvien juhlaan Lappajärvelle osallistui tänään parisataa henkilöä.

– Kun sain kutsun, niin heti sen ajattelin, että tuo on sen tuntuinen tilaisuus, johon ainakin osallistun. Niin me sitten ilmoitimme heti vaimon kanssa tänne tulostamme, kertoo kauhavalainen Tapio Ketola.

– Lähdimme sillä ajatuksella, että meitä Aijjoos-naisia harmittaa tämä negatiivinen julkisuus, mitä suuret ikäluokat saavat yleensä osakseen julkisuudessa. Heistä puhutaan eläkepommina ja että he ovat tukkimassa kaikkia paikkoja, koska heitä on niin paljon. Me haluttiin kääntää asia toisin päin elikkä se on hieno asia, että heitä on paljon. He ovat suuri voimavara, toteaa Aijjoos-hankkeen kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevala.

– Järviseutu on niinsanotusti ikärikasta seutua. Esimerkiksi Lappajärvellä joka kolmas asukas on yli 65-vuotias, Marja-Liisa Nevala perustelee suurten ikäluokkien esiin noston tarvetta.

Juhlan saaman suuren suosion takia syksyllä on tulossa vielä toinen vastaavanlainen suurten ikäluokkien juhla. Silloin koolle kutsutaan vuosina 1948, -49 ja -50 syntyneet evijärveläiset, lappajärveläiset ja kauhavalaiset.