1. yle.fi
  2. Uutiset

Voitokasta Waterloota juhlitaan - Abba teki Euroviisujen historiaa 40 vuotta sitten

Ruotsalaisyhtye Abba singahti maailmanmenestykseen 40 vuotta sitten voittamalla Eurovision laulukilpailut. Voittokappale Waterloon ansiosta Abba on yhä yksi maailman tunnetuimmista yhtyeistä. Ruotsalaisyhtyettä juhlitaan tänään näyttävästi Lontoossa.

musiikki
ABBA:n jäsenet juhlimassa Euroviisuvoittoaan Brightonissa 1974.
ABBA:n jäsenet juhlimassa Euroviisuvoittoaan Brightonissa 1974.Polar Music International

Brightonin Euroviisukisa huhtikuun 6. vuonna 1974 on jäänyt populaarimusiikin historiaan Abban ansiosta. Haikeiden ja mahtipontisten balladien rinnalla soi ensi kerran reipas popralli Waterloo, joka kolahti raikkaudellaan kaiken ikäiseen yleisöön.

Vaikka kappale itsessään oli vetävä, voittoon tarvittiin myös neljä nuorta ruotsalaismuusikkoa. Heidän karsimansa, yhteen sointuvat äänensä ja lavaolemuksensa muodostivat ennennäkemättömän pakkauksen. Abba lähti kisoihin hyvin valmistautuneena. Yhtyeen manageri Stig ”Stikkan” Andersson markkinoi Waterloota ja sen esittäjää aggressiivisesti jo ennen kisaa._ Waterloo _julkaistiin singlenä sekä ruotsiksi että englanniksi jo maaliskuussa 1974. Abba nousi menestykseen Euroopassa välittömästi Euroviisuvoiton jälkeen. Tie Yhdysvaltain markkinoille oli mutkaisempi, mutta onnistui sekin vielä saman vuoden aikana.

Kaksi A:ta, kaksi B:tä ja tärkeä Stikkan

Waterloon sävelsivät Abba-yhtyeessä esiintyvät Benny Andersson ja Björn Ulvaeus sekä sanoitti managerinakin toiminut Stig Andersson. Naislaulajat yhtyeessä olivat Agnetha Fältskog ja Anni-Frid Lyngstad. Abba on yhä yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista yhtyeistä. Sen levyjä on myyty yli 370 miljoonaa kappaletta. Yhtyeen tarinasta on tehty musikaali ja elokuvia. Yhteiset esiintymiset abbalaiset lopettivat 1980-luvulla. Jäsenistä Fältskog ja Lyngstad jatkoivat soolouraa. Säveltäjät Andersson ja Ulvaeus tuottavat ja säveltävät mm. musikaaleja. Svenska Teatern Helsingissä esitti Abba-miesten musikaalin Kristina från Duvemåla 2012 ja syksyllä 2014 saman teatterin suurelle näyttämölle on tulossa ensi-iltaan Abba -yhteyeen musiikkia sisältävä _Mamma Mia! _-musikaali. Abban tarinaan voi tutustua myös yhtyeelle omistetussa museossa Tukholmassa. Voiton 40-vuotishumun pääjuhla on kuitenkin maanantaina 7.4. Lontoon Tate Modern –museon tiloissa, jossa järjestetään jättimäinen Abba -disco ja julkaistaan yhtyeestä kertova valokuvakirja. Suomessa Abban musiikkia voi kunnella mm. Savoy -teatterissa kuultavassa tribuuttikonsertissa samalla viikolla.

Lue seuraavaksi