1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori kiittelee Suvivirsi-linjausta

Ekumeniikan professori ei pidä asianmukaisina esimerkiksi aamuhartauksien yhteisiä rukouksia. Uskontojen asema kouluissa puhuttaa monissa maissa.

Kotimaan uutiset
Kevätjuhla Helsingin Maatullin ala-asteella. Kuva on vuodelta 2008.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen pitää hyvänä tämänpäiväistä eduskunnan perustuslakivaliokunnan linjausta: valiokunta ei näe mitään estettä Suvivirsi-perinteen jatkamiselle.

Pelkkä Suvivirren laulaminen kevätjuhlissa ei kuitenkaan ole asian ytimessä, Saarinen huomautti Yle Uutisten haastattelussa. Keskustelua ovat herättäneet myös koulujen aamuhartaudet.

– Esimerkiksi yhteinen rukous ei ole asianmukaista, Saarinen kuvailee aamuhartauksien mahdollisia ongelmia.

Saarisen mukaan vastaavaa uskontokeskustelua käydään monissa maissa: esimerkiksi Belgiassa on laaja muslimiyhteisö ja asioista keskustellaan. Ranskassa puolestaan kirkko ja valtio on tarkasti eroteltu.

– Se johtaa maalliseen kouluun. Mutta katolinen kirkko toimii valtiona Vatikaanin välityksellä, Saarinen muistuttaa.

Suvivirren kohtalosta puhkesi poru, kun apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen linjasi muutama viikko sitten, että voisi olla helpompaa luopua kokonaan aamuhartauksista ja jumalanpalveluksista. Puumalaisen linjauksen mukaan kouluissa laulettava Suvivirsi on uskonnollinen.

Lue seuraavaksi