Maailman banaaniviljelykset tuhoutumassa – taudille ei ehkäisykeinoa

Sadat miljoonat ihmiset saattavat jäädä ilman tärkeintä ravintoaan, jos tauti pääsee leviämään. Keinoa leviämisen estämiseksi ei toistaiseksi ole keksitty.

luonto
Banaaniviljelmä Myanmarissa.
Banaaniviljelmä Myanmarissa.Lynn Bo Bo / EPA

Tuhoisa sienitauti uhkaa koko maailman banaanisatoa, kertoo brittiläinen sanomalehti The Independent (siirryt toiseen palveluun). Panaman taudin uusin, neljäs muunnos (TR4) leviää nopeasti monien maiden banaaniviljelmillä.

Panaman tauti TR4 on jo hävittänyt banaanisatoja Kaakkois-Aasiassa. Nyt tautia on havaittu Mosambikissa ja Jordaniassa. Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tauti on melko varmasti jo levinnyt banaanin tärkeimmille viljelyalueille Latinalaiseen Amerikkaan.

Panaman tauti muuttaa banaanin sisuksen mustaksi mössöksi. Tautia aiheuttavat sieni-itiöt leviävät erittäin herkästi vesipisaroiden tai mullan välityksellä. Itiöt voivat pysyä elossa maaperässä jopa 30 vuotta. Tauti on vastustuskykyinen torjunta-aineille.

Taudin leviäminen on todennäköistä, koska globaalien hedelmäyritysten työntekijät matkustelevat viljelmiltä toiselle eri maissa. Banaanin maailmanmarkkinoita hallitsee kolme yritystä, Chicuita, Dole ja Fyffes.

Erään arvion mukaan Panaman taudin TR4-muunnos voi tuhota pahimmillaan jopa 85 prosenttia maailman banaanisadosta. Pahimmin uhanalainen on banaanin Cavendish-lajike, joka on lähes ainoa vientikaupassa käytetty lajike.

YK:n maatalousjärjestö FAO on hyvin huolissaan tilanteesta, sillä banaanit ovat noin 400 miljoonan ihmisen tärkein ravinnonlähde.

Cavendish korvasi maailmanmarkkinoilla aiemman ykköslajikkeen Gros Michelin 50-luvulla. Gros Michelin kohtaloksi koitui niin ikään Panaman taudin aiempi muoto, joka tuhosi sen sadot laajalti. Gros Micheliä viljellään nykyisin vielä vielä mm. Malesiassa ja Thaimaassa.