1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi syövänhoidon läpimurto kehitteillä Ruotsissa

Ruotsalaiset Karoliinisen instituutin syöpätutkijat ovat kehittämässä aivan uutta tapaa hoitaa syöpää. Uusi menetelmä sopii kaikkiin syöpätyyppeihin ja ruotsalaiset uskovat kehittävänsä yleisen syöpälääkkeen muutaman vuoden kuluttua.

Kotimaan uutiset
Mikroskooppikuva syöpäsolusta.
Mikroskooppikuva syöpäsolusta.AP Graphics Bank

Nykyisten syöpälääkkeiden ongelma on ollut, että ne paitsi tuhoavat syöpäsoluja myös terveitä soluja ja lääkkeillä on voimakkaita sivuvaikutuksia. Nature (siirryt toiseen palveluun)-lehden artikkelin mukaan uusi Ruotsissa kehitettävä lääke kohdistuisi vain syöpäsoluihin.

Ruotsalaistutkijoiden keskiössä on entsyymi nimeltä MTH1, joka toimii syöpäsolujen eräänlaisena henkivartijana, jotta syöpäsolut voivat säilyä. Uusi lääke estää entsyymiä toimimasta ja jakautumasta ja tuhoaa syöpäsolut ikäänkuin sisältäpäin.

Suomalainen syöpätutkija professori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta sanoo, että kohdennettuja syöpälääkkeitä tutkitaan ja kehitetään nyt eri puolilla maailmaa.

– Tämä Karoliinisen instituutin löydös on erityisen mielenkiintoinen ja merkittävä, koska siinä on osuttu ihan syöpäsolulle välttämättömään mekanismiin. Syöpäsolu yrittää suojautua happiradikaaleilta, jotka syntyvät silloin, kun syöpäsolulle tulee stressiä, esimerkiksi hoidon yhteydessä. Se on kaikissakin soluissa ihmisessä ja ihminen on kehittänyt sille suojamekanismeja. Entsyymi suojaa normaalisti soluja, mutta syöpäsolussa se suojaa soluja myös hoidolta, sanoo professori Alitalo.

Happiradikaalit vaurioittavat syöpäsolua ja entsyymi yrittää estää syöpäsolun vaurion.

– Tällä tutkimuksella voi olla hyvin laajoja sovellusalueita eri syövissä, arvioi professori Alitalo.

Olisi syövänhoidon täsmälääke

– Tutkimusryhmä on kehittänyt estäjän tälle estäjälle. Syöpäsolu yrittää estää omia vaurioitaan ja he estävät vaurion estäjää, niin että vaurioita tulee entistä enemmän ja syöpäsolu kärsii. Tämä on uusi merkittävä mekanismi, joka tulee varmasti hyödyntämään lääkekehitystä syövän alalla ja johtamaan menestyksekkäisiin uusiin lääkkeisiin, arvioi Alitalo.

Uusi menetelmä toimii täsmälääkkeenä. Se vahingoittaa syöpäsolua, mutta ei ympäröivää tervettä kudosta.

– Tämä on syöpätutkimuksen merkittävin suunta, tällaisia täsmälääkkeitä seulotaan uudenlaisilla menetelmillä, myös Suomessa

Karoliinisen instituutin tutkijat uskovat, että uusi syöpälääke on valmis neljän vuoden kuluttua ja se tehoaisi monenlaisiin syöpiin, jopa etäispesäkkeisiin. Professori Kari Alitalo sanoo, että menetelmä vaatii vielä kliinisiä eli potilastutkimuksia, nyt sitä on tutkittu vasta hiirillä ja syöpäkudoksella.

– Todella lupaavalta näyttää. Kuitenkin potilasturvallisuustukimukset ovat se pää, mistä lähdetään liikkeelle. Potilaskokeiden varrella löytyy joskus sivuvaikutuksia ja se tietysti vaikuttaa hidastavasti, mutta silti tämä on huippulupaava löydös.

Professori Kari Alitalo sanoo, että monentyyppisiä syöpälääkkeitä on kehitteillä ympäri maailmaa. Tutkijat ovat nykyisin verkostoituneita ja muodostavat "suurlaboratorioita" ympäri maailman. Alitalo korostaa laajan perustutkimuksen merkitystä – ilman sitä on vaikeaa löytää uusia molekyylitason avauksia ja kehittää myöskään uusia lääkkeitä, jotka johtavat lääkkeen valmistamiseen lääketeollisuudessa.

Lue seuraavaksi