1. yle.fi
  2. Uutiset

Mormoninaiset tavoittelevat pappisoikeuksia

Naisten ryhmä tavoittelee kirkollista tasa-arvoa ja pääsyä virkoihin, joihin ainoastaan miehillä on ollut oikeudet. MAP-kirkko kehottaa nuoria miespuolisia jäseniään lähtemään muutaman vuoden ajaksi lähetystyöhön useimmiten ulkomaille, myös naisten on mahdollista lähteä lähetystyöhön lyhyemmäksi ajaksi.

Ulkomaat
Mormoneja kadulla
YLE Etelä-Karjala

Yhdysvalloissa Salt Lake Cityssä 500 mormoninaisen ryhmä on ryhtynyt vaatimaan kirkollista tasa-arvoa ja pääsyä kirkollisiin virkoihin, joihin on voitu valita aiemmin vain miehiä.

Naisten uskotaan yrittävän pääsyä käynnissä olevan kevätkonferenssin pappiskokoukseen, jonne on hyväksytty mukaan vain miehet, edistääkseen naispappeusajatusta Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkossa.

Eräs mormoninaisten oikeuksia ajavan järjestön perustajajäsenistä kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei naisten tavoitteena oli rikkirepiä seurakuntaa, vaan he tavoittelevat pappisoikeuksia, jotta voisivat kasvaa hengellisesti ja osallistua kokonaisvaltaisesti kirkon toimintaan.

Nykykäytännön mukaan kun nuoret mormonipojat opiskelevat pappeuden perusteita, tytöt opiskelevat samaan aikaan naisen asemaa. Ainoastaan miehet voivat toimittaa uskonnollisia seremonioita kuten kasteita tai siunauksia. Naiset ovat vailla oikeuksia myös kirkon hallinnollisissa ja taloudellisissa asioissa.

Seurakuntatoiminnassa naiset osallistuvat Apuyhdistyksen toimintaan.

MAP-kirkon keskuspaikka on Yhdysvaltain Utahissa. Yhteisö arvioi sillä olevan noin 15 miljoonaa jäsentä eri puolilla maailmaa. Myöhempien pyhien aikojen liike sai alkunsa 1830-luvulla Yhdysvalloissa. Sen perusti Joseph Smith –niminen mies, joka tunnustetaan kirkon jäsenten piirissä profeetaksi ja Mormonin kirja Jumalan sanaksi.

Suomen MAP-kirkon mukaan sillä on Suomessa noin 4 500 jäsentä.

Otettu pois kappale, joka käsittelee mormonien avioliittoja ja fundamentalistiryhmiä, koska ajan puutteen takia ei ollut mahdollista penkoa aihetta laajemmin.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi