VG: Kirkkohäät jäämässä kokonaan historiaan Norjassa?

Norjan kirkko pitää kirkolliskokouksensa 3.–8. huhtikuuta. Homoseksuaalisten parien vihkimisestä avioliittoon keskustellaan tiistaina.

Norjan kirkossa keskustellaan vihkimisoikeudesta luopumisesta, sanomalehti Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Ajatus on syntynyt, koska samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen kuohuttaa kirkkoa. Tunsbergin entinen piispa on yksi monista, joka kannattaa vihkimisoikeudesta luopumista kokonaan.

– Olen jo vuosia ollut sitä mieltä, että avioliitto on siviilisopimus. Se on siviilioikeudellinen teko, joka voidaan suorittaa toimistossa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että se on suuri periaatteellinen kysymys, eikä sitä pitäisi esittää yksinkertaisena ratkaisuna kirkon ongelmiin, piispa Laila Riksaasen Dahl sanoo VG:ssä.

Norjan pappien yhdistys päätti joulukuussa puoltaa homoseksuaalisten parien vihkimistä avioliittoon. Seuraavalla viikolla 50 pappia erosi yhdistyksestä vastalauseena.

– Olen ensisijaisesti sitä mieltä, että kirkon pitää kohdella homoseksuaaleja ja heteroseksuaaleja tasa-arvoisesti ja avata kirkko heille. Tärkeintä on, että ketään ei syrjitä, Vålerengan pappi Einar Gelius huomauttaa VG:ssä.

Hänen mielestään vihkiminen voitaisiin hoitaa siviilivihkimisenä, ja parit voisivat sen jälkeen halutessaan järjestää uskonnollisen juhlan kirkon tiloissa. Vastustajien mielestä ehdotus ei ratkaise homoseksuaalisten parien vihkimisen kirkolle aiheuttamaa ongelmaa.

– Se ei ratkaise kiistan perusteena olevaa kysymystä, pitäisikö kirkon siunata homoseksuaaliset parit ja heidän avioliittonsa, piispa Atle Sommerfeldt huomauttaa VG:ssä.

Norjan kirkko pitää kirkolliskokouksensa 3.–8. huhtikuuta. Homoseksuaalien vihkimisestä keskustellaan tiistaina. Esillä on myös ehdotus, että papit voisivat itse päättää homoseksuaalisten vihkimisestä tai siitä kieltäytymisestä.