1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaissukeltajat avautuivat kohtalokkaasta sukelluksesta Norjassa – pelkäsivät kolmannenkin menehtyneen

Kaksi suomalaista sukeltajaa menehtyi Norjassa Pluradalenin luolastoon helmikuun alussa. Kolme muuta sukeltajaa selvisi pinnalle hengissä.

Ulkomaat
Vesa Rantanen.
Vesa Rantanen.Yle

Norjassa menehtyneiden suomalaissukeltajien ystävien mukaan myös kolmas sukellusryhmän jäsen oli vähällä jäädä luolastoon. Kohtalokkaaseen sukellukseen osallistunut Vesa Rantanen kertoi tapahtumista tänään sunnuntaina Ylen Arto Nybergissä.

Rantanen kertoo, että ensimmäisenä menehtynyt sukeltaja jäi kiinni varusteistaan ahtaaseen kohtaan. Tässä vaiheessa sukeltaja oli jo ohittanut maksimisyvyyden. Sen jälkeen sukeltajan ongelmat alkoivat kertautua.

Rantanen tuli paikalle toisessa ryhmässä, noin kaksi tuntia sen jälkeen, kun sukeltaja oli jo menehtynyt.

Minulla oli päässä ainoa ajatus, että pitää päästä siitä eteenpäin.

Vesa Rantanen

– Vainaja oli kiinni ulosmenoreitilläni. Minulla oli päässä ainoa ajatus, että pitää päästä siitä eteenpäin, Rantanen kertaa tapahtumia.

Rantanen kertoo yrittäneensä ensin irrottaa vainajan. Se ei kuitenkaan onnistunut.

– Sen jälkeen rupesin yrittämään kaikki varusteet päällä siitä ohitse, mutta se ei ollut mahdollista, joten rupesin vähentämään omia varusteitani ja syöttämään niitä ahtaumasta ensin lävitse.

Kartta luolastosta.
Yle Uutisgrafiikka

Syvyyksissä kiihtyminen kohtalokasta

Sukeltajilla oli käytössään niin sanotut suljetun kierron sukelluslaitteet eli rebreather-laitteet. Laitetta käytettäessä on erittäin tärkeää, että hengitystaajuus pysyy rauhallisena, muuten sukeltajan hiilidioksiditaso alkaa nousta.

Toinen menehtyneistä sukeltajista tuli onnettomuuspaikalle Rantasen jälkeen.

– Hän on käytännössä tullut tilanteeseen, jossa näkee, että ahtaumassa on kaksi sukeltaja, joista toinen yrittää mennä siitä vierestä ohi, eli käytännössä hän on tullut aika dramaattiseen paikkaan.

Rantasen mukaan sukeltaja oli mahdollisesti jo valmiiksi stressaantunut. Luola on jo itsessään sukeltajille haastava ympäristö.

– Hän on joutunut siirtymään rebreather-laitteeltaan varakaasulle, mutta ilmeisesti tilanne on mennyt niin pitkälle, että hän ei enää onnistunut selvittämään sitä itse ja hän menehtyi.

Rantasen mukaan menehtyneen sukeltajan sukelluspari yritti auttaa tätä.

Rantanen onnistui lopulta pääsemään kiinni jääneen vainajan ohitse ja jatkamaan matkaansa. Koska sukelluksen oli suunniteltu kestävän noin 5,5 tuntia, mutta ongelmien takia se kestikin kahdeksan tuntia, Rantanen joutui nousemaan pintaan liian nopeasti.

Kun pääsimme toiseen päähän, tilanne oli se, että ketään ei ollut tullut ulos.

Vesa Rantanen

– Tästä aiheutui minulle lievä sukeltajan tauti pintaan nousun jälkeen jalkaan ja käteen.

Pintaan päästyään Rantanen lähti maalla odottaneen ystävänsä kanssa luolaston toiselle sisäänkäynnille selvittämään, olivatko hänen perässään tulleet sukeltajat kääntyneet ympäri ja päässeet pinnalle toisesta päästä.

– Kun pääsimme toiseen päähän, tilanne oli se, että ketään ei ollut tullut ulos.

Tässä vaiheessa Rantanen alkoi suunnitella ystäviensä kanssa soittoa poliisille.

– Ruvettiin maanomistajan kanssa valmistelemaan soittoa poliisille, että on joko yksi tai maksimissaan kolme vainajaa.

Kolmas sukeltaja tuli vihdoin pintaan lähes 11 tunnin päästä sukelluksen alkamisesta.

– Minulla olisi kyllä loppunut resurssit kesken. Minä en olisi pystynyt tekemään niin pitkää sukellusta ulos sieltä, Rantanen sanoo.

"Helpommin saa anteeksi kuin luvan"

Arto Nybergin vieraana oli myös toinen Norjassa ollut suomalaissukeltaja Sami Paakkarinen, joka osallistui vainajien nosto-operaatioon maaliskuussa. Paakkarisen mukaan norjalaisviranomaisten päätös olla nostamatta suomalaisia oli niin mieliäkuohuttava, että suomalaiset päättivät hakea ystäviensä ruumiit itse ylös.

Eihän tässä ole mitään aihetta iloon, koska me olemme edelleen menettäneet kaksi ystävää.

Sami Paakkarinen

– Se oli vaan pakko tehdä, että painaa tunteet alas sen työn hetkellä, että vaan keskittyy siihen työhön, Paakkarinen kuvailee tunnelmiaan luolan syvyyksissä ollessaan.

Paakkarinen huomauttaa, että vaikka vainajat saatiin nostettua, iloon ei ole aihetta.

– Eihän tässä ole mitään aihetta iloon, koska me olemme edelleen menettäneet kaksi ystävää.

Paakkarisen mukaan Norjan viranomaisilta ei haettu lupaa nosto-operaatiolle, koska "helpommin saa anteeksi kuin luvan".

Lue seuraavaksi