Tšekin presidentti: Naton sotavoima paikalle, jos Venäjä yrittää ottaa Ukrainan itäosan

Presidentti Miloš Zeman kommentoi Ukrainan tilannetta sen jälkeen, kun Venäjää kannattavat mielenosoittajat olivat ottaneet hallintorakennuksia haltuunsa Itä-Ukrainassa.

Ulkomaat

Tšekin presidentti vaatii sotilasliitto Natoa käyttämään sotilasvoimaa, jos Venäjä yrittää liittää Itä-Ukrainan alueita itseensä.

Presidentti Miloš Zeman sanoo, että Naton joukkojen käyttäminen Ukrainan maaperällä olisi tarpeen välittömästi, jos Venäjä ulottaisi laajentumispolitiikkansa Ukrainan itäosiin. Tšekki on ollut Naton jäsen vuodesta 1999.

Zeman kommentoi asiaa maansa yleisradioyhtiön haastattelussa sen jälkeen, kun Venäjä-mieliset väkijoukot olivat viikonloppuna ottaneet haltuunsa hallintorakennuksia kolmessa kaupungissa Itä-Ukrainassa.

Ukrainan hallitus on syyttänyt Venäjää separatististen levottomuuksien lietsomisesta maan itäosassa.

Venäjän on keskittänyt arviolta noin 40 000 sotilasta Ukrainan rajan tuntumaan. Venäjä on kuitenkin kiistänyt jyrkästi, että se havittelisi Ukrainasta uusia alueita Krimin lisäksi.

Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä maaliskuussa sen jälkeen, kun Krimillä oli järjestetty asiasta kansanäänestys. Itä-Ukrainassa on esitetty vaatimuksia vastaavan kansanäänestyksen järjestämistä useilla sellaisilla alueilla, joilla on paljon venäjänkielistä väestöä.

Lähteet: AFP