Hovioikeus homeoikeudenkäynnistä: Työntekijöille korvauksia

Keski-Pohjanmaan keskussairaala joutuu maksamaan korvauksia kolmelle työntekijälleen niin sanotussa homeoikeudenkäynnissä. Pitkällinen käräjöinti kuitenkin jatkuu. Juttu palautuu vielä käräjäoikeuteen, joka joutuu määrittelemään työntekijöille maksettavat korvaukset.

Kotimaa
Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kylttejä.

Poikkeuksellisen laajassa jutussa neljä työntekijää vaati työnantajaltaan korvauksia sairaalan homevaurioiden takia menetetystä työkyvystä.

Nyt antamassaan päätöksessä hovioikeus linjasi, että sairaanhoitopiirin on korvattava kolmelle kätilölle kosteusvaurioista aiheutuneet sairaudet. Työntekijät sairastuivat ja menettivät työkykynsä 2000-luvun alussa. Kuitenkin sairaalan arkiston työntekijän valitus hylättiin.

Hovioikeuden mukaan työnantaja ei puuttunut ajoissa sisäilmaongelmiin, vaan laiminlöi työturvallisuusvelvoitettaan.

Sairaalan olisi pitänyt selvittää tarkemmin synnytysosaston kattovuotojen vaikutukset talon rakenteisiin ja tehdä myös korjauksia osaston yläpohja-, kattoikkuna- ja seinärakenteisiin. Hovioikeus linjasi myös, että lääketieteellisten selvitysten perusteella kätilöiden sairastuminen ja työkyvyn menetys johtuivat todennäköisesti työpaikan kosteus- ja homevaurioista.

Nyt asia palautuu takaisin Keski-Pohjanmaan käräjäoikeuteen, koska vahinkojen rahakorvauksia ei ole määritelty.

Ensimmäisenä asiasta kertoi Österbottens Tidning.