Erilaiset mittarit auttavat saamaan urheilusuorituksista kaiken irti

Erilaiset mittalaitteet ovat lisääntyneet urheilussa ja kuntoilussa. Laitteita on nykyään laidasta laitaan ja niillä voi mitata niin suoritusta, palautumista ja hyvinvointia.

Ylen aamu
Jari Ikäheimonen
Erilaiset suoritusta, palautumista, hyvinvointia mittaavat laitteet ovat yleistyneet hurjasti. Millainen laite on hyvä, kenelle niistä on apua - kertomassa vuoden suunnistusvalmentaja Jari Ikäheimonen.

Erilaiset suoritusta, palautumista ja hyvinvointia mittaavat laitteet ovat lisääntyneet urheilussa hurjasti. Laitteita on nykyisin laidasta laitaan ja niillä voi mitata niin sykettä kuin palautumisaikaa.

- Suomessa tällä hetkellä suosituinta on sykkeen mittaaminen. Mutta kansainvälisesti suosituinta on matkan ja nopeuden mittaaminen. Monet juoksee, hiihtää ja pyöräilee ja heitä kiinnostaa kuinka pitkä matka on liikuttu ja millä keskivauhdilla, kertoo vuoden suunnistusvalmentajaksi valittu Jari Ikäheimonen.

Perinteisten sykemittareiden rinnalle on tullut harjoittelutietokoneita sekä niin sanottuja aktiivisuusrannekkeita, jotka hälyttävät esimerkiksi liiasta istumisesta.

- Tämä on hyvä ranneke aloittelijalle. Tämän avulla pystytään motivoimaan ihmisiä liikkumaan enemmän, Ikäheimonen sanoo.

Paljon treenaavalle ja tavoitteellisemmalle kuntoilijalle Ikäheimonen puolestaan suosittelee matkaa ja nopeutta mittaavia laitteita.

- Silloin paras laite on gps-sensorilla varustettu sykemittari, josta saa kaikki tarvittavat tiedot.

Mittareiden rinnalle ovat rynnimässä kovaa vauhtia myös erilaiset älyvaatteet. Tästä esimerkki on kuopiolainen keksintö maailman ensimmäiset älyshortsit, jotka mittaavat housuihin asennettujen sensoreiden avulla lihasten toimintaa.

- Näen, että tässä on seuraava sykemittari, millä mitataan sykettä. Kaikkihan tietää, että liikunnassa tarvitaan lihasta ja näiden avulla sitä pystytään mittaamaan. Näiden housujen avulla voidaan mitata muun muassa taloudellisuutta ja puolieroja. Eli käyttääkö urheilija tasapuolisesti molempia jalkoja tai käsiä.

Mutta miten kuntoilija osaa hyödyntää kaiken sen tiedon, jonka erilaiset mittalaitteet tuottavat. Ikäheimonen myöntää, että laitevalmistajilla riittää tässä vielä kehitettävää.

- Tämä on se osa-alue, jossa laitevalmistajilla ja sovellusten kehittäjillä on kaikista eniten tehtävää. Kaikenlaista löytyy jo, mutta sen oman tavoitteen mukaisen tiedon löytäminen saattaa olla aika haastavaa, myöntää Ikäheimonen.

Vaikka mittalaitteet ovatkin jo nykyään iso osa kuntoilua ja urheilua, eivät ne Ikäheimosen mukaan saa kuitenkaan olla liikkumisen edellytys.

- Liikunta on kuitenkin se mihin pyritään. Laitteet ovat tässä vain apuvälineitä, Ikäheimo muistuttaa.