1. yle.fi
  2. Uutiset

Dokumenttiohjaaja haastaa itsensäkin unelmoimaan

Tommi E. Virtanen on dokumentin Suomalainen astronautti toinen ohjaaja. Avaruusmatkasta unelmoiva dokumentin päähenkilö on saanut Virtasenkin miettimään elämäänsä ja unelmiaan.

elokuvat

Tommi E. Virtanen kertoo olleensa puoli vuotta mukana tekemässä dokumenttielokuvaa iisalmelaisesta Vesa Heilalasta, joka on ostanut matkan avaruuteen.

– Olen ollut mukana puolisen vuotta, kuvauksia on tehty ja rahoitusta haetaan lisää, Virtanen kertoo käytyään työryhmän kanssa maaliskuun lopulla kuvaamassa Kainuussa.

Paltamosta ja Puolangalta mieleen jäi erityisesti Hepokönkään putoukset.

– Perheellämme on mökki Ranualla, ja viime syksynäkin olen ajanut putousten ohi tietämättä niistä mitään. Se onkin mahtavaa kun dokumentin tekemisessä, ja journalistisessa työssä ylipäätään, on pakko tarkastella maailmaa uudesta näkökulmasta, Kemissä lapsuuttaan viettänyt Virtanen pohtii.

– Ensi kesänä aion uida Hepokönkäällä.

Kuvausryhmä valmistautuu kuvaamaan Vesa Heilalan kastautumisen hyisessä vedessä Puolangan Hepokönkäällä.
Suomalainen astronautti -dokumentissa Vesa Heilala ui Hepokönkään putouksilla.Marko Karvonen

Dokumentin tekeminen unelmista ja niiden toteuttamisesta on saanut ohjaaja Tommi E. Virtasen itsensäkin pohtimaan unelmia.

– Ainakin lapsena kaikilla ihmisillä on unelmia. Ne ovat saattaneet hautautua aikuisuuden ja arjen realistisuuteen, ehkä pettymyksiinkin. Vesa Heilala on uskomaton viisikymppinen mies Iisalmesta, joka edelleen ennakkoluulottomasti pitää kiinni unelmistaan.

– Kun olen keskustellut Heilalan kanssa, olen miettinyt mys omaa elämää. Benji-hypyn aion hypätä ensi kesänä, Virtanen hymyilee.

Lue seuraavaksi