Kajaanilaiselle innovaatiolle kansainvälistä menestystä

Kajaanin ammattikorkeakoulussa kehitetty, liikuntaa ja pelejä yhdistävä Athene Exergaming innovaatio on saavuttanut kansainvälistä menestystä sijoittumalla toiseksi maailman suurimmassa liikunnan ja hyvinvointialan tapahtumassa. Innovaatio tähtää syksyllä kansainvälisille markkinoille.

Kuva: AtheneSimulation

Kajaanin ammattikorkeakoulussa kehitetty Athene Exergaming simulaattori on palkittu alan toiseksi parhaana uutena innovaationa maailman suurimmassa kuntoilun ja terveydenalan tapahtumassa Saksan Kölnissä. Kansainvälinen raati arvioi tuotteiden innovatiivisuutta ja uutuusarvoa. Tapahtumassa oli yli 100 000 kävijää. Näytteilleasettajia oli noin 700 ympäri maailmaa.

Kajaanissa kehitetty simulaattori on kuntosaleille ja kuntoutukseen kehitetty tuote, jossa kuntosalilaitteet, virtuaaliympäristöt ja pelit yhdistyvat erilaisissa kokoonpanoissa. Kajaanilaisinnovaatio kisasi kovassa seurassa, kertoo projektipäällikkö Veli-Matti Nurkkala.

– Athene Exergaming oli ainoa korkeakoulujen innovaatio, joka ylsi kilpailun finaaliin. Mukana finaalissa oli aika isoja yrityksiä, jotka olivat satsanneet tapahtumaan paljon. Vaikka tunsimme itsemme välillä pieniksi, menestys FIBO:ssa oli huikea saavutus 16 kuukautta kestäneelle kehitystyölle.

Ostohalukkuus näkyi messuilla

Innovaatio tähtää syksyllä kansainvälisille markkinoille. Tuotekehitysprojektin tärkeänä osana on kaupallistamisen valmistelu, mihin FIBO2014-tapahtumasta haettiin vauhtia. Menestys herättää kansainvälistä huomiota ja avaa mahdollisuuksia laajoille markkinoille, sanoo Nurkkala.

– Neljän päivän aikana kyselijöitä oli paljon ja kamerat kuvasivat meitä koko ajan. Athene oli hyvin esillä myös saksalaisilla tv-kanavilla. Ostohalukkuutta ja potentiaalisia asiakkaita oli selvästi eli innovaatio kiinnostaa. Messut olivatkin kullanarvoinen tapahtuma jatkoa ajatellen, kertoo Nurkkala.

Athene Exergaming ympäristöä kehitetään Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Cemis-kehittämisohjelman Tekes- ja EU-rahoitteisessa hankkeessa yhteistyössä lukuisten yritysten sekä Jyväskylän, Oulun sekä Sendain yliopiston kanssa. Syksyllä hankkeiden päätyttyä kajaanilaisyritys jatkaa simulaattoriympäristön kehittämistä ja tuotteistamista.