Luonterilla virkeä kuutti ensimmäistä kertaa 30 vuoteen – sekin syntyi apukinokseen

Viime vuonna Saimaan Luonterilta löytyi kuollut kuutti. Myös Rääkkylän Ukonselältä on havaittu kuutti sellaiselta alueelta, jossa norppia on ollut harvakseltaan.

Kotimaa
Kuutti jäällä.
Kuutti viihtyisi jäällä ja lumessa.Yle

Metsähallituksen suojelubiologi Tuomo Kokkonen kertoo, että havainnot antavat toivonpilkahduksia saimaannorpan kannan elpymisestä.

– Luonterilla on ollut aiemminkin talvehtivia norppia, mutta nyt siellä on lisääntymiskykyinen naaras. Se tarkoittaa, että myös tulevina vuosina voi odottaa kuuttihavaintoja, sanoo Kokkonen.

Myös Rääkkylän kuuttihavaintoa Kokkonen pitää ilouutisena.

– Oriveden alueelta sekä Pyhäselkä-Jänisselkä -alueelta löytyivät myös kuutit viime vuonna. Nämä ovat vanhoja norppa-alueita, jotka ovat viime vuosina olleet norpan kannalta taantuvia.

Ristiinan Yövedeltäkin on vuoden tauon jälkeen saatu kuuttihavainto.

Uusia vapaaehtoisia kalastusrajoituksia Luonterille

Kuuttiuutinen on Luonterilla otettu vastaan tekemällä oitis vapaaehtoinen kalastusrajoitussopimus uudelle 2800 hehtaarin alueelle kuutin elinpiirissä. Näin verkolla kalastaminen on kiellettyä huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Uuden alueen naapurissakin sopimus on pohdinnan alla.

– Mikäli molemmat alueen osakaskunnat tekevät sopimuksen, kuutti saa yhteensä 3000 hehtaarin kalastusrajoitusalueen ympärilleen, kertoo kalatalouspäällikkö Jorma Tiitinen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Norppa löytää pesäpaikan jään tummuuden perusteella

Saimaannorppanaaras löytää pesäpaikan tähyilemällä jään alta sopivia paikkoja.

– Naaras kiertelee oman alueen rantoja, ja hyvät pesäpaikat eli kinokset erottuvat tummina kohtina. Vanhemmat naaraat saattavat muistaa ne paikat, jotka edellisvuosina ovat olleet hyviä pesäpaikkoja, kertoo Kokkonen.

Apukinoksia on tehty niille paikoille, joissa norpan oletetaan tai tiedetään aiemmin pesineen ja kuuttien selvinneen.

– Apukinosten tekemistä on aiemmin testattu pienimuotoisesti. Tänä talvena apukinoksia tehtiin ensimmäistä kertaa näin laajassa mittakaavassa, toteaa Kokkonen.

Poikaslaskennassa on tähän mennessä löydetty 49 kuuttia apukinospaikoilta ja 3 kuuttia muualta. Havaituilta pesäpaikoilta 6 kuutin tiedetään kuolleen. Tietoja ja havaintoja tarkistetaan vielä lähiviikkojen aikana.

– Vaikea talvi voi vielä nostaa poikaskuolleisuutta, sanoo Kokkonen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus