1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nummen rehtori ei voi luvata lakkoluokalle korvaavaa tilaa

Nummen koulun rehtori Mika Seppänen on harmissaan yhden koululuokan lakosta. Hän ei pysty lupaamaan 4C-luokalle korvaavia tiloja. Mikäli koululakko jatkuu, vanhempien täytyy järjestää lapsille kotiopetusta tai hakea heille paikkoja lähikouluista. Koulu katsoo, että luokan tiloissa olisi voinut jatkaa kevään loppuun.

Kotimaan uutiset
Hämeenlinnan Nummen koulun tyhjä luokka
Ville Välimäki / Yle

Suurin osa hämeenlinnalaisen Nummen koulun 4C-luokan oppilaista on toistaiseksi koululakossa. Syynä ovat koulun homeongelmat. Oppilaiden vanhemmat eivät halua altistaa lapsiaan terveysriskeille.

Nummen koululla todettiin homeongelmia loppuvuodesta ja koulu on päätetty purkaa. Nyt koululakossa olevan luokan oppilaille ei ole mahdollista löytää korvaavia opetustiloja tämän kevään aikana, arvioi Nummen koulun rehtori Mika Seppänen.

- Tietenkin huoltajat ovat itse päätöksen tehneet jättää oppilaat kotiin. Onhan se harmittava tilanne. Toivoisimme että kaikki voisivat jatkaa koulutoimintaa täällä kevään loppuun saakka. Koulu toimii muuten normaalisti.

- Meillä on normaalisti 470 oppilasta. Tietenkään kaikki eivät ole näissä pääkoulun tiloissa. Tämä on ainoa luokka, josta oppilaita on jäänyt tänään pois. Tilat joissa on talven aikana sisäilmaongelma havaittu, ne on parhaan mukaan pyritty korjaamaan ja tilat tekemään sellaisiksi, että opiskelu on mahdollista kevään loppuun, sanoo rehtori Mika Seppänen.

4C-luokan oppilaille ei ole tiedossa korvaavaa tilaa

- Olemme lähteneet siitä, että lausunnon mukaan ja sisäilmatyöryhmän mukaan pystytään toimimaan. Tällä aikataululla ei pystytä järjestelemään luokalle muita oppimistiloja. Vanhemmilla on mahdollisuus hakea lähikouluista toissijaista koulupaikkaa, jos he kokevat, ettei näissä tiloissa voi opiskella.

- Koulupakkoa ei ole mutta oppivelvollisuus on. Huoltajat voivat ottaa lapsensa pois kouluopetuksesta, mutta jotenkin heidän pitää pystyä osoittamaan, että tiedot ja taidot pystystään lapsille tarjoamaan. Vanhemmat ottavat siitä vastuun.

- Tietenkin tämä lakkotoiminta on toisenlainen. Vanhemmat eivät ole ilmoittaneet, että he ottavat lapsensa kotiopetukseen, vaan he lakkoilevat toistaiseksi, ja se on eri asia. Lukuvuosi on aika pitkällä, ja arviointia on tehty kaiken aikaa. Mikäli joku jättää lapsen kotiopetukseen, heidän tulee erikseen osoittaa osaaminen, muistuttaa Mika Seppänen.

Onko koulu turvallinen oppimispaikka?

- Meidän täytyy aika paljon luottaa tutkimustuloksiin ja lähteä siitä rakentamaan arkea. Niiden mukaan voimme toimia tiloissa. Tutkimukset olivat laajat ja niihin meidän tulee voida nojata.

- Tutkimusten pohjalta teimme ratkaisun, että vanhoja tiloja kannata lähteä korjaamanaan vaan tekemään uutta.

Lue seuraavaksi