1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Porissa kendoka tömähtää kierrejousilla makaavalle tatamille

Porin uusi kendosali on ainoa laatuaan Euroopassa. Jousitettu lattia takaa nivelystävällisen harrastuksen vuosiksi eteenpäin.

urheilu
Kendosali.
Pipsa Uutto-Rajakallio

Poriin on avattu maailmanlaajuisestikin poikkeuksellinen kendoharrastajien pyhättö.

– Tässä lattian alla on 40 kierrejousta, joiden päällä tämä lattia on. Runkorakenteet ja pinta ovat tällaista 20 senttimetriä paksua lankkua. Euroopassa ei ole yhtään tällaista ja maailmassakaan näitä ei kauhean montaa enää ole. Kävin 2003 Tokiossa tekemässä rakennusteknisen erikoistyön ja toin tämän idean kopiona sieltä, kertoo porilainen kendoaktiivi Kari Ruuhilahti.

Hänen mukaansa japanilaistutkimukset ovat osoittaneet, että jalkaan voi kendo-ottelun aikana kohdistua jopa tuhannen kilon paine.

– Tämä jousitettu lattia on nivelille parempi, koska näin tätä pystyy harrastamaan pitkäänkin ilman nivelvammoja.

Tekniikka, fysiikka ja henkisyys

Kendon perusajatus on se, että kaksi taistelijaa kamppailevat kahden käden miekkaotteella.

Jotta pystyy voitokkaasti taistelemaan, pitää pystyä lukemaan kaverin ajatuksia. Hienoimmillaan tämä on sellaista shakinpeluuta.

Kari Ruuhilahti

– Ehkä aukeaa helpommin, kun puhuu samuraista. Meillä on tässä lajissa samuraimiekka, joka on tehty bambusta. Muina varusteina on haarniska, kypärä ja hanskat, kertoo Ruuhilahti.

Kuten budolajeihin kuuluu, myös kendossa tekniikan ja fysiikan lisäksi kiinnitetään huomiota henkisyyteen.

– Tämä on kamppailulaji, johon sisältyy henkistä kasvua. Jotta pystyy voitokkaasti taistelemaan, pitää pystyä lukemaan kaverin ajatuksia. Hienoimmillaan tämä on sellaista shakinpeluuta, Ruuhilahti maalailee.

Ruuhilahti itse innostui lajista, kun hän näki lehti-ilmoituksen kendokurssista odotellessaan annostaan pitseriassa. Hän painottaa, että laji on hyvin turvallinen, vaikka saattaa näyttääkin hurjalta.

– Näin kuvan lehdessä ja siitä lähti 23 vuoden taival. Se on hyvin rentouttavaa, kun pystyy ihan täysillä tekemään ilman, että vahingoittaa kaveria.

Lue seuraavaksi