1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiljusen herrasväki kiinnostaa Joensuussa - esityksiä pieneltä näyttämöltä suurelle näyttämölle

Jalmari Finnen kirjoituksiin perustuva huvinäytelmä Kiljusen herrasväki kiinnostaa yleisöä jo ennen ensi-iltaa. Varauksia on ennakkoon tullut jo niin paljon, että kymmenkunta esitystä on päätetty siirtää Joensuun kaupunginteatterin pieneltä näyttämöltä suurelle näyttämölle.

kulttuuri
Anna Ojanne rouva Kiljusena Joensuun kaupunginteatterissa
Anna Ojanne on Joensuun kaupunginteatterin Kiljusen herrasväki - näytelmässä rouva Kiljusena.Johanna Kokkola

Kiljusen herrasväki – näytelmästä näyttää tulevan menestys Joensuun kaupunginteatterille. Vaikka näytelmän ensi-ilta onkin vasta toukokuun 8. päivä, on kiinnostus ollut jo suurta. Alun perin näytelmää piti esittää teatterin pienellä näyttämöllä, mutta suuren kysynnän vuoksi on siirretty useita esityksiä suurelle näyttämölle.

Muun muassa koululaisryhmät ovat tehneet ahkeraan varauksia.

Joensuun kaupunginteatterin pienelle näyttämölle mahtuu 80 katsojaa, suurelle näyttämölle noin 300 katsojaa.

Näytelmän juuret Pohjois-Karjalassa?

Näytelmän on kirjoittanut Kangasalassa syntynyt ja Helsingissä kuollut Jalmari Finne (1874 – 1938). Hän asui elämänsä aikana myös Pohjois-Karjalassa, Tohmajärvellä, kertoo Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen:

– Jalmari Finne on ollut Tohmajärvellä asuneen Oeschin perheen kotiopettajana ja Kiljusten esikuvana on kertoman mukaan tämä perhe.
– Lurun eli Lennartin esikuva lienee siis ollut Karl Lennart Oesch, josta sittemmin tuli mm. Mannerheim-ristin ritari ja kenraaliluutnantti, kertoo Riikonen.

Lue seuraavaksi