Hyppää sisältöön

Yle Uutiset tutki Finnbay-kohun uusia käänteitä – Ulkoministeriö poisti linkin Finnbayn verkkosivuille

Yle Uutisten selvitys osoittaa epäselvyyksiä Finnbay-verkkosivuston antamissa tiedoissa.

Kuvakaappaus Finnbay-nettisivustosta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kohua herättänyt Finnbay-verkkosivusto on kertonut toiminnastaan useita epämääräisiä tietoja, ilmenee Yle Uutisten selvityksestä.

Finnbay on esimerkiksi esittänyt luotettuina kumppaneinaan yrityksiä, jotka kieltävät yhteistyön Finnbayn kanssa. Lisäksi Finnbayn "pääkonttorista" ei löydy merkkiäkään ilmoitetussa osoitteessa.

Finnbayn toiminta on herättänyt myös viranomaisten kiinnostuksen.

Ulkoministeriö ei enää linkitä Finnbayhin

Ulkoministeriössä arvioitiin maanantaina uudelleen Finnbay-sivuston uutissisältöä. Ministeriö päätti toistaiseksi poistaa Finnbayn sivustolle vievän linkin This is Finland -maakuvasivustolta, ulkoministeriön viestintäyksikön päällikkö Keijo Norvanto kertoo Yle Uutisille.

Sivustolle (siirryt toiseen palveluun)on linkitetty englanninkielisiä uutisia ja uutislähteitä, ja maanantaiaamuun asti uutislähteiden joukossa oli myös Finnbay.

Poistamisen syynä on sivuston Suomen ja Venäjän suhteisiin liittyvä kirjoittelu. Norvannon mukaan on harmillista, jos ulkomaille leviää tulkinnanvaraisia ja harhaanjohtavia tietoja Suomesta. Ulkoministeriöllä ei Norvannon mukaan kuitenkaan ole voimavaroja seurata järjestelmällisesti kaikkea Suomea koskevaa kirjoittelua.

Kumppaneita vai ei?

Finnbay on lähestynyt suomalaisia yrityksiä pyytäen sivustolle sponsoreita. Vastineeksi sivuston sponsoroinnista Finnbay on luvannut yrityksille näkyvyyttä ja ilmaisia tilauksia.

Finnbayn sivustolla on käytetty logoja ja nimiä yrityksistä, jotka on esitetty sivuston luotettuina kumppaneina.

Moni luetelluista yrityksistä tai yhteisöistä on kuitenkin maanantain kuluessa ilmoittanut, ettei niillä ole mitään tekemistä Finnbayn kanssa.

Pääkonttorin osoitetiedot eivät pidä paikkaansa

Finnbaylla ei ole pääkonttoria Helsingissä, vaikka verkkosivuillaan ja EU:n avoimuusrekisterissä se kertoo pääkonttorinsa osoitteeksi Esplanadi 35:n. Tällaista osoitetta ei ole Helsingissä.

Sen sijaan Helsingissä sijaitsee Pohjoisesplanadi 35, jossa Yle Uutiset kävi paikan päällä. Helsingin liikekeskustassa sijaitsevan Pohjoisesplanadi 35:n kolmesta rappukäytävästä yhdestäkään ei löydy Finnbay-nimistä yritystä tai muutakaan viestintätoimialaan liittyvää yrityksen tai organisaation nimeä.

Pohjoisesplanadi 35:ssä sijaitsee muun muassa kauneushoitola, sijoitusyhtiö sekä varsinkin kesällä aktiivinen ravintolakatu, joka tunnetaan myös "mummotunnelina".

Helsingissä on myös katu nimeltä Eteläesplanadi, mutta Eteläesplanadi 35 -nimistä osoitetta ei ole olemassa.

Venäläinen rahoitus kiistetään

Finnbay on kertonut yhdeksi yhteistyökumppanikseen venäjänkielisen Novosti Helsinki -lehden. Kuukausittain ilmestyvää venäjänkielistä Novosti Helsinkiä julkaisevan 12 Chairs Oy:n toimitusjohtaja Irina Tabakovan mukaan Novosti Helsingin juttuja on julkaistu Finnbayn sivuilla.

Tabakova on työskennellyt Finnbayn johtajaksi ilmoitetun Onur Yalcintasin kanssa. Yalcintas ei ole vastannut Yle Uutisten yhteydenottopyyntöihin.

Finnbayn tekijät ovat Tabakovan mukaan innokkaita harrastajia, jotka haluavat kertoa Suomen asioista englannin kielellä. Venäjän hallitus ei Tabakovan mukaan rahoita Finnbayn toimintaa millään lailla.

– Heillä ei ole yhtään rahaa, vaan he tekevät kaikki artikkelinsa vapaaehtoisvoimin, Tabakova sanoo.

Novosti Helsinki on Tabakovan mukaan saanut maaliskuussa 9 200 euroa tukea ulkovenäläisten tukisäätiöltä Pravfondilta.

Luottokorttimaksut kirjautuvat Yhdysvaltoihin

Finnbay myy verkkosivuillaan artikkeleihinsa lukuoikeutta, jota voi ostaa verkossa. Kuukauden tilaus maksaa viisi euroa, vuoden tilaus 52 euroa.

Kokeilimme tilauksen tekemistä. Luottokortilla maksettaessa maksu kirjautuu Finnbay Tinypass -nimiselle taholle New Yorkiin. Luottokorttimaksuja hallinnoivan Luottokunnan mukaan tämä tarkoittaa, että yritys tilittää maksutapahtumat Finnbay Tinypass -nimellä.

Finnbay Tinypassin toimialaksi on merkitty kirjakauppa, mutta sen enempää tietoja tilityksiä hallinnoivasta taustayhteisöstä ei Luottokunnan mukaan ole normaalisti saatavilla.

Verottaja: Verotettavat tulot ilmoitettava

Jo aiemmin on selvinnyt, ettei Finnbay-nimistä yritystä löydy Suomen kaupparekisteristä. Sunnuntai-iltana Finnbay kommentoi asiaa ilmoittamalla, ettei sen tarvitse maksaa veroja eikä se ole yrityksenä rekisteröitynyt Suomeen, koska sen tulot ovat alle 8 000 euroa vuodessa.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Jari Salokoski sanoo, että Finnbayn väite voi pitää paikkansa arvonlisäverotuksen osalta. Syynä on se, että yrityksen pitää maksaa arvonlisäveroa, jos se saa tuloja vuodessa 8 500 euroa tai enemmän.

Sen sijaan tuloverotuksessa vuosittaista alarajaa ei ole. Yhteisön kuten kaikkien muiden tuloja saaneiden verovelvollisten on ilman erillistä kehotusta tehtävä veroilmoitus.

Jos Finnbayn pääkonttori tosiasiallisesti sijaitsisi Helsingissä, kuten yhtiö itse ilmoittaa, sen toiminta olisi Suomen verolakien alaista.

Mutta koska Finnbayn ilmoittamaa Esplanadi 35 -osoitetta ei ole olemassa, Salokoski ei pysty kommentoimaan, onko Finnbay velvollinen maksamaan veroja Suomeen. Ulkomaalainen yritys, jolla ei ole kiinteää toimipaikkaa Suomessa, ei olisi Salokosken mukaan verovelvollinen.

– Finnbaytä saatetaan ylläpitää missä tahansa maassa, ja sen takana voi olla kuka tahansa. Lisäksi on mahdollista, että sivuston ylläpitäjä ilmoittaa verotettavat tulot omissa nimissään verohallintoon, Salokoski sanoo.

.
.