Venäjä-mieliset julistavat Donetskin itsenäiseksi

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan "Donetskin kansantasavalta" pyytää Venäjän presidentti Vladimir Putinia lähettämään kaupunkiin väliaikaisen rauhanturvajoukon.

Ukraina
Venäjä-mieliset mielenosoittajat vahtimassa vallattua hallintorakennusta Donetskissa 7. huhtikuuta 2014.
Venäjä-mieliset mielenosoittajat vahtimassa vallattua hallintorakennusta Donetskissa 7. huhtikuuta 2014.Photomig / EPA

Venäjä-mieliset mielenosoittajat ovat julistaneet Donetskin kaupungin Itä-Ukrainassa itsenäiseksi. Mielenosoittajat valtasivat kaupungin päähallintorakennuksen eilen sunnuntaina. Nyt he julistavat kaupungin suvereeniksi "kansantasavallaksi".

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan "Donetskin kansantasavalta" pyytää Venäjän presidentti Vladimir Putinia lähettämään kaupunkiin väliaikaisen rauhanturvajoukon. Se aikoo myös järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä tai Venäjän federaatioon liittymisestä. Kansanäänestys järjestetään viimeistään 11. toukokuuta.

Hallintorakennuksen ulkopuolella on noin 2 000 mielenosoittajaa, joista osa on aseistautuneita.

Venäjä-mieliset valtasivat sunnuntaina hallintorakennuksia myös Luhanskissa ja Harkovassa Itä-Ukrainassa. Luhanskissa mielenosoittajat ovat saaneet haltuunsa aseita murtauduttuaan valtaamansa turvallisuuspalvelun asevarastoon. Harkovassa mielenosoittajat on sen sijaan häädetty ulos valtaamastaan rakennuksesta.

Jatsenjuk huolissaan epävakaudeesta

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk on epäillyt, että Itä-Ukrainan mielenosoituksilla yritetään luoda maahan epävakautta, jota rajan takana olevat Venäjän sotajoukot voisivat käyttää perusteena maahan tunkeutumiselle. Jatsenjuk on lähettänyt apulaispääministerinsä Vitali Jareman alueelle palauttamaan järjestystä.

EU-maista Saksa ilmaissut huolensa Itä-Ukrainan tapahtumista.

– Meidän täytyy kiireellisesti uudistaa vetoomuksemme kaikille luottamustehtävissä toimiville, jotta nämä auttaisivat alueen vakauttamisessa ja välttäisivät tämänkaltaista tilanteen kärjistämistä, kertoi liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass, Reuters, Yle Uutiset