1. yle.fi
  2. Uutiset

Jättipotista tulee krapula, jos elintasoa nostaa holtittomasti

Jättimäinen rahapotti on iloinen asia, mutta sitten saattavat alkaa vaikeudet. Jäitä hattuun, ettei käy kuin Rytsölän veljeksillä, varoittaa kauppatieteiden tohtori Pekka Puustinen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta.

Kotimaan uutiset
Setelinippu
Juha Korhonen / Yle

Tarkoitus ei ole pilata kenenkään iloa siitä, että omalle kohdalle sattunut jättipotti tuo tilille miljoonia euroja. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kertaluonteiselle isolla potilla on ensin positiivinen vaikutus, mutta sitten tilanne saattaa muuttua.

– Tulee niin sanotusti krapula, ja tähän liittyvät myös kateus ja muut lieveilmiöt. Näin ollen saattaa tulla jopa onneton tilanne. Varallisuuden suhteen pitäisi aina muistaa, että vapaus ja onnellisuus ovat ensisijaisia, sanoo kauppatieteiden tohtori Pekka Puustinen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta.

Ennen kuin pohtii rahojensa sijoittamista, kannattaa huolehtia siitä, että omat menot pysyvät kurissa, edes suurin piirtein järkevissä mitoissa.

– Usein käy sillä tavalla, että kun tulee merkittävä summa rahaa, aletaan nostaa elintasoa. Elintason nostaminen ei välttämättä lisää merkittävästi onnellisuutta, ja toisaalta se syö rahaa hirvittävän nopeasti.

"Järkevää pohtia, mitä itse haluaa"

Pekka Puustinen nostaa esiin Rytsölän veljekset.

– Kyse oli samantyyppisestä summasta. Siinä meni muutamassa vuodessa koko pääoma.

– Ensimmäinen asia on elintason suhteen pysyminen jotenkin aisoissa eli kalliit asunnot, autot, kesämökit, ne syövät yllättävän paljon pääomaa, koska niiden ylläpitäminen on kallista.

Puustisen mielestä ison rahasumman kanssa on järkevää pitää pieni miettimistauko. Pohtia sitä, mitä itse haluaa, eikä suinkaan sitä, mitä varakkaat ihmiset ylipäätään tekevät.

– Kannattaa ottaa aluksi rauhallisesti ja makustella sitä, miltä voitto tuntuu.

"Pankkitilillä rahaa ei kannata makuuttaa"

Pekka Puustinen ei sentään pelottele miljoonapotin voittajia kokonaan pois tolaltaan. Hänen mielestään pienen summan voisi käyttää aivan hyvin jonkin unelmansa toteuttamiseen. Sitäkin tosin kannattaa harkita huolellisesti.

Toisaalta maksaisin myös velat pois, ja olisin sitä kautta taloudellisesti vapaa.

Pekka Puustinen

– Toisaalta maksaisin myös velat pois, ja olisin sitä kautta taloudellisesti vapaa.

Mutta rahaa jäisi kaiken tuon jälkeenkin. Jos ajatellaan yli viiden miljoonan pottia, Puustinen laittaisi summasta kolmisen miljoonaa esimerkiksi suhteellisen riskittömään, aktiivisesti ja ammattimaisesti hoidettuun, suhdanneriippumattomaan rahastoon.

Pankkitilillä rahaa ei kuitenkaan kannata makuuttaa, Puustinen huomauttaa. Matalan riskin rahastoon sijoitetulla isolla summalla saa jo vähäisemmälläkin korolla mukavan summan kasaan.

Akaalaisittain voisi ajatella, että rahaa sijoittaisi myös tamperelaisiin keskihintaisiin yksiöihin tai kaksioihin. Vuokratuloista saa tasaista kassavirtaa, ja puuhaakin riittää jos työt eivät enää kiinnosta.

Toimettomaksi ei kannata jäädä, sillä se taas saattaa tuoda muassaan muita ongelmia. Puustinen viittaa lottovoittajista tehtyihin tutkimuksiin.

Lue seuraavaksi