1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nummen lakkoluokan vanhemmat aloittivat heti kotikoulun

Hämeenlinnan Nummen koulun 4C-luokan vanhemmat polkaisivat nopeasti pystyyn koululakossa olevien oppilaiden kotiopetuksen. Suurin osa luokan vanhemmista veti oppilaat koulusta sisäilmaongelmien vuoksi. Vanhemmat ovat varautuneet pitämään kotikoulua kevääseen saakka.

Kotimaan uutiset
Hämeenlinnan Nummen koulun oppilaita kotiopetuksessa
Ville Välimäki / Yle
Nummen purettava koulu Hämeenlinnassa

Lähes kokonainen koululuokka on siirtynyt harvinaiseen kotiopetukseen Hämeenlinnassa. Vanhemmat vetivät tänään Nummen koulun neljännen luokan oppilaat pois kouluopetuksesta koulun sisätilaongelmien vuoksi. Vanhemmat eivät luota siihen, että homeongelmista kärsivässä koulussa olisi turvallista opiskella.

Valtteri, Elias, Teemu ja Arvi kokoontuivat tänä aamuna oman koululuokan sijaan Miskan kotiin koulutehtävien ja läksykirjojen kanssa. Vaikka lukuvuosi on jo pitkällä, koululaisten vanhemmat eivät jääneet odottelemaan koulun sisäilmaongelmien kanssa, vaan päätyivät varsin poikkeukselliseen järjestelyyn.

Vanhemmat saivat ohjeet kotiopetukseen

- Ei maltettu kevääseen asti, että se on kuitenkin se kaksikin kuukautta aika pitkä aika, kun mietitään niitä koulupäivän pituuksia mitä siellä koulussa kuitenkin ollaan. Terveydellisiä ongelmia on koko ajan, niin ei ne poistu, jos niissä tiloissa jatketaan, miettii Petriina Punkari-Mäkiaho. .

4C-luokan 26 oppilaasta vain viisi tuli tänään tavanomaiseen kouluopetukseen. Koulunkäynnin korvaavasta kotiopetuksesta vanhemmat ovat tehneet suunnitelman.

- Ihan tarkka ohje lähti kaikille vanhemmille sähköpostitse, että lukujärjestyksen mukaiset kirjat mukaan plus sitten yllin kirjat, koska koe on tulossa kuulemma perjantaina. Valmistaudutaan samalla siihen kokeeseenkin.

Miten pitkään kotiopetukseen vanhemmat varautuivat?

- Meillä oli eilen illalla vanhempien palaveri, missä tätä asiaa suunniteltiin ja nyt on tehty tämä suunnitelma ensimmäisen viikon osalta. Sen pidemmälle ei ole vielä mitään päätöksiä ja suunnitelmia tehty.

Valtteri Savolainen, oppiiko tässä kotiopetuksessa?

- Oppii. Ihan samat asiat ja kaikki.

- Kyllä se tähän mennessä ainakin on toiminut. Huomenna on taas eri osoite, missä näitten poikien opiskelu jatkuu, mutta miksei toimisi sielläkin, kun on hienosti tässäkin mennyt, arvelee Petriina Punkari-Mäkiaho.

Sisäilmaongelmien vuoksi koulunkäynti Nummen koulussa loppuu joka tapauksessa keväällä, kertoo Nummen koulun rehtori Mika Seppänen.

- Valoa näkyy tunnelin päässä. Uusi koulu on tiedossa ja nyt yritetään ratkaista evakkotilojen kohtalo.

Lue seuraavaksi