Kajaanin Kauppatorin esiintymislava on remontissa

Pari viikkoa sitten ilkivallan kohteeksi joutunut Kajaanin Kauppatorin esiintymislava kunnostetaan. Muusikoiden toiveena on, että lavasta tehdään remontin yhteydessä sellainen, että soittaminen olisi mahdollista myös sateen yllättäessä.

Kuva: Harri Nousiainen / Yle

Kajaanin Kauppatorin esiintymislava on ulkonäkönsä puolesta varsin komea, mutta esiintyjien tarpeisiin hieman epäkäytännöllinen. Varsinkin lavan kattorakenne on sellainen, että sateen sattuessa vesi pääsee valumaan lavalle, ja se on vahvistimia käyttäville orkestereille suorastaan vaarallista.

– Lavan katon etureuna on tämän hetkisessä mallissa sen verran lyhyt, että vesi pääsee sateen sattuessa valumaan katolta lavalle. Ja harmillista on se, että kesällä jos tori on pullollaan yleisöä ja sade yllättää, niin se on suuri pettymys, jos joudumme keskeyttämään esiintymisen tai emme pääse edes aloittamaan, kertoo ongelmista lavalla kymmeniä kertoja esiintynyt Kajaanin Harmonikkakerhon puheenjohtaja Eero Määttä.

Muusikoiden toiveissa onkin, että nyt kun lavaa kunnostetaan, niin pienet rakenteelliset viat korjattaisiin samalla.

– Näin jälkikäteen kun asioita katsoo, niin olisihan lavan voinut alunperinkin tehdä hieman erilaiseksi. Mutta nyt kun valitettavan ilkivallan jälkiä korjataan, niin tuskin se hirveän kalliiksi tulee, jos tätä lavaa samalla hieman fiksaa toimivammaksi, Eero Määttä pohtii.

Kajaanin kaupungilta työnjohtaja Lassi Kyllönen kertoo, että soittajien toiveet otetaan huomioon lavaa korjattaessa.

Harmonikka sairastuu nuhaan

Vesi on sähköisiä laitteita käyttävälle orkesterille riski – veden joutuminen vahvistimiin voi pahimmassa tapauksessa olla soittajalle hengenvaarallista. Veden aiheuttamamaan sähköiskuun on jopa kuollut soittajia.Myös harmonikan kaltainen herkkä intrumentti kärsii kosteudesta.

Kuva: Harri Nousiainen / Yle

– Kyllä harmonikka on aika herkkä intrumentti. Tässä muutamina kesinä kun olemme olleet soittamassa ja joelta pukkaa kosteutta, ja jos vielä ilman kosteuskin on suuri, niin tunnin tai kahden soittamisen jälkeen harmonikkaan iskee niin sanotusti nuha, Eero Määttä kertoo.

– Harmonikassa on nahkaa, kuivaa puuta ja herkkiä osia, ja kun kosteus menee palkeita vedeltäessä sisään, niin se vaan nuha tulee harmonikkaan, ja kaikki äänet eivät enää soi kirkkaasti.

Soitto soi torilla tänäkin kesänä

Kajaanin Kauppatorilla jatketaan tänä kesänä musisointia edelliskesien tapaan alkaen viikkoa ennen juhannusta. Perinteiset Pekan päivän soitot on siirretty Tervakanavalle. Pekan päivää vietetään 29. päivä kesäkuuta.

Kajaanin Harmoikkakerho ei ole ainoa Kauppatorilla esiintyvä ryhmä.

– Lisäksemme lavalle kapuavat kesän mittaan Kainuun Viihdesolistit, Puhallinorkesterin soittajat, tanssiorkesteri Foxia ja Kainuun Kansanmusiikkiyhdistys, Eero Määtä luettelee.