1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maanviljelijä tuomittiin muinaisjäännöksen tuhoamisesta

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on tuominnut maanviljelijän Siikajoella sijaitsevan muinaisjäännöksen tuhoamisesta ehdolliseen vankeuteen. Oikeus toteaa, että jätinkirkko eli iso kivirakennelma on purettu ja hävitetty tahallaan.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on tuominnut  maanviljelijän rakennussuojelurikoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Maanviljelijä on purkanut ja hävittänyt tahallaan maatilalla olleen muinaisjäännöksen eli jätinkirkon ilman lupaa.

Tuomittu oli palkannut henkilön kaivamaan kaivurilla jätinkirkon maa- ja kiviaineksen saadakseen enemmän tilaa maatalouskäyttöön. Teko oli tahallinen, sillä maanviljelijä oli tiennyt kyseessä olevan museoviraston suojeluksessa ollut kohde ja kiinteä muinaisjäännös.

Museovirasto toteaa tapauksen erottuvan muista viime vuosina kiinteisiin muinaisjäännöksiin kohdistuneista teoista tahallisuutensa vuoksi.

Maanviljelijä on tunnustanut tekonsa kirjallisesti ja suostunut asian ratkaisemiseen kirjallisella menettelyllä.

Jätinkirkot ovat peräisin neoliittiselta kivikaudelta noin 3000 - 2000 vuotta ennen ajanlaskua. Ne ovat isoja kivirakennelmia, jotka ovat yleensä suorakaiteen tai ympyrän muotoisia.