Ruandan presidentti moitti Ranskaa kansanmurhan muistotilaisuudessa

Presidentin mukaan mikään maa ei ole kyllin vahva muuttamaan tosiasioita, vaikka luulisikin olevansa.

Ulkomaat

Ruandan kansanmurhan 20-vuotistilaisuudessa ei säästytty politikoinnilta. Ruandan presidentti Paul Kagame suuntasi heikosti peitetyn iskun Ranskaa vastaan muistotilaisuudessa Kigalissa tänään maanantaina.

– Ajankulun ei pitäisi hämärtää tosiasioita, vähentää vastuuta tai tehdä uhreista konnia, presidentti Paul Kagame sanoi tilaisuudessa pitämässään puheessa.

– Ihmisiä ei voi lahjoa eikä heitä voi pakottaa muuttamaan käsitystään historiastaan. Mikään maa ei ole kyllin vahva muuttamaan tosiasioita, vaikka luulisikin olevansa. Loppujen lopuksi les faits sont tetus [tosiasiat ovat tosiasioita].

Ranskaksi puheensa päättänyt presidentti sai yleisöltä raikuvat aplodit. Ruanda syyttää Ranskaa osallisuudesta vuoden 1994 kansanmurhaan. Ainakin 800 000 tutsia ja maltillista hutua murhattiin sadan päivän aikana. Ranska on kiistänyt syytökset.

Ranskan oikeusministeri Christiane Taubira perui osallistumisensa muistojuhlaan Kagamen lauantaina esittämien syytöksien vuoksi. Ruanda puolestaan esti maanantaina Ranskan suurlähettilästä Michel Fleschiä osallistumasta muistojuhlaan.

Lähteet: AFP