Sukari: Virolahden Ideaparkin rakentaminen voisi alkaa ensi vuoden lopulla

Liikemies Toivo Sukarilla on vahva usko venäläismatkailijoiden ostovoimaan. Virolahdelle suunniteltuun Ideapark-kauppakeskukseen pitäisi löytää vuokralaisiksi noin 200 yritystä.

Kotimaa
Liikemies Toivo Sukari.
Liikemies Toivo Sukari.YLE

Pietarin markkinat, uusi moottoritie ja Raha-automaattiyhdistyksen uusi kasino. Siinä ovat tärkeimmät syyt, miksi liikemies Toivo Sukari kiinnostui Virolahdesta Ideapark-kauppakeskuksen mahdollisena sijoituspaikkana.

Suomessa on toistaiseksi vasta yksi Ideapark Lempäälässä. Toinen Ideapark nousee Ouluun tämän vuoden syksyllä. Sukarilla on ollut suunnitelmia myös muualla, mutta ne eivät ole toteutuneet. Esimerkiksi suunnitelmat Pieksämäen ja Vihdin Ideaparkeista kaatuivat kaavoituksesta ja rakennusluvista johtuviin ongelmiin.

– Minusta tuntuu, että Virolahdella asiat ovat tältä osin kunnossa, sanoo Sukari.

Sukarin mukaan kauppakeskuksen toteutumisen ratkaisee vuokralaisten löytäminen. Hän aikoo tiedustella halukkuutta ainakin niiltä kauppaketjuilta, jotka ovat mukana Lempäälän Ideaparkissa. Myös Oulun Ideaparkin yrityksiltä tullaan kysymään halukkuutta asettua Virolahdelle.

Sukari uskoo rahoituksen järjestyvän, kunhan vuokralaisia vain löytyy.

– Kyllä rahaa maailmasta löytyy, jos hanke on riittävän hyvä ja uskottava.

– Keskukseen pitäisi saada noin 200 liikettä ja kaikki maan tärkeimmät ketjut, Sukari toteaa.

Sukari laskee, että kauppakeskuksen rakennustyöt voisivat tuoda työtä lähes tuhannelle ihmiselle. Hankkeen rahallinen arvo liikkuu yli sadan miljoonan euron tienoilla. Rakennustyöt voisivat alkaa ensi vuoden lopulla.

Kunnassa ollaan toiveikkaita

Virolahden kunnassa lopullisia päätöksiä odotellaan mielenkiinnolla. Kunnanjohtaja Osmo Havuaho kertoo, että neuvottelut ovat vielä alkuvaiheessa.

- Siinä on niin isosta asiasta kyse, että neuvoteltavaa riittää, Havuaho toteaa.

Havuaho kertoo, että kaavoituksellisia esteitä jättihakkeelle ei ole kunhan uusi maakuntakaava saadaan vahvistettua ympäristöministeriössä. Havuaho kertoo, että tarkoitus on lisätä painetta ministeriön suuntaan, jotta kaava saataisiin mahdollisimman pian vahvistettua.

Havuahon mielestä Ideapark olisi iso asia koko Kaakkois-Suomelle, mutta se on myös iso haaste kunnalle. Toteutuessaan se vaatisi asuntorakentamista sekä tarvittavien palvelujen järjestämistä mahdollisille työpaikkojen perässä muuttaville uusille asukkaille.

Nyt suunnitteilla oleva Ideapark on selvästi suurin Vaalimaan hankkeista. Tonttimaa ei kuitenkaan ole Vaalimaalta loppumassa, sillä kunnalla on kaikkia noin sata hehtaaria maata rajan pinnassa Vaalimaalla.

- Tilaa riittää, Havuaho naurahtaa.