Ääni kannattaa avata oikeilla kirjaimilla

Yksi lallattelee, toinen haukottelee ja kolmas hyräilee. Puhetyöläisillä ja laulajilla on monenlaisia tapoja avata ääntä. Laulunopettaja toteaa, että äänenavauksessa kirjaimillakin on väliä.

avonainen suu
Kuuntele, millaisia äänenavausharjoituksia Jukka Hallikainen teetti Radio Keski-Suomen iltapäivätiimillä ja kuinka Tommi Soidinmäki sai a-kirjaimen soimaan.

Muusikko ja vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen kertoo, että äänenhuollon peruspilareita ovat muun muassa riittävä uni ja hyvin syöminen. Ennen esiintymistä kroppaa voi myös herätellä jumppaliikkeillä ja äänenavausharjoituksilla.

Äänenavaus on tärkeä, että työ sujuu mukavasti.

Jukka Hallikainen

- Äänenavaus on tärkeä, että työ sujuu mukavasti. Kurkkua voi avata sanomalla joitakin kertoja jyp, niin että pyöräyttää sanaa syvällä kurkussa eli ikään kuin nielaisisi sen. Hyvä harjoitus on myös lallatella eri korkeuksilta fraasia riio, riio, riio, ron, selittää Hallikainen.

Hallikainen suosii itse lisäksi kunnon yskäisyä ennen lavalle astumista. Yskäisyn voi korvata hänen mukaansa kakaisemalla reippaasti ääneen vaikkapa Kuopion kupeessa olevan kaupunginosan nimen Jynkkä.

- Yleensä äänelle riittää pienet herättelyt, kuvailee Hallikainen.

Kaikenkirjavia tapoja

Äänenavaustavat ja -keinot ovat usein varsin yksilöllisiä.

Laulaja, laulunopettaja Tommi Soidinmäki on myös tangokuningas ja hän toteaa, ettei ole ihan kaikista keinoista Hallikaisen kanssa samaa mieltä. 

Jotta saa vokaalitilan soimaan ja auki, niin kirjaimilla on merkitystä.

Tommi Soidinmäki

- Riio, riio, riio, ron tai roi, roi, roi hieroo äänihuulia oikealla tavalla. Itsekin suosin kielitäryä eli r-pohjaista äänenavausta ja vapaiden vokaalien, kuten u:n, a:n ja o:n käyttöä, kertoo Soidinmäki.

Kirjaimilla on hänen mukaansa paljonkin merkitystä äänenavauksessa.

- Jotta saa vokaalitilan soimaan ja auki, niin niillä on merkitystä. Jos otat e:n tai i:n, niin ääni ja kurkunpää menee tukkoon. A on hyvä ja myös u ja o.

Voimakas yskiminen ja köhiminen ennen esiintymistä ei saa Soidinmäeltä kannatusta.

- Nopea puskeminen tai räjähtävä yskäisy kuormittaa äänihuulissa pieniä hiussuonia ja kurkunpäätä. Köhimistä en siksi suosittelisi.

Äänettömänä lepo on tarpeen

Äänen käheytyminen ja pahimassa tapauksessa katoaminen on laulajille ja puhetyöläisille kova paikka. Jukka Hallikainen toteaa, että vaikka ääni on joskus ollut poissa, niin hän ei ole uransa aikana sen vuoksi joutunut kuitenkaan yhtään keikkaa perumaan.

Jokaisella meillä on oma luonnollinen, sisäänrakennettu ääni ja se on myös se, jolla erotut.

Tommi Soidinmäki

- Koska laulaminen tulee niin paljon eri paikasta kuin puhe, niin vaikket pysty juuri yhtään puhumaan, niin pystyt vähän laulamaan. Sellaisissa tilanteissa on tehty sillä tavalla, että laulan keikalla kappaleiden a-osia ja orkesterin pojat laulaa korkeammalta menevät b-osat, kertoo Hallikainen.

Tommi Soidinmäkikin tietää, että artistilla on keikkojen perumiseen yleensä varsin korkea kynnys. Äänen menetys kannattaa ottaa silti hänen mukaansa vakavasti.

- Itse olen käynyt tämän koulun vuonna 2006, kun ääni lähti kroonisen angiinan takia ja jatkoin lääkkeiden turvin. Lopulta olin kaksi ja puoli kuukautta laulamatta. Se on ollut mulle hyvä opetus, että jos olet kipeä esimerkiksi flunssassa, keuhkoputken- ja poskiontelontulehduksissa kaikki limakalvot on jo valmiiksi turvoksissa, ja kun niitä ärsytetään, niin se pahentaa tilannetta. Lepo olisi näissä tapauksissa kaikista parhain.

Ääni on osa karismaa

Soidinmäen mukaan ihana ihmisääni on terve, avoin ja sellainen, että sitä on helppo kuunnella.

- Ihana ääni on sellainen, että se ei ole puskettua ja se soi vapaasti. Jokaisella meillä on myös oma luonnollinen, sisäänrakennettu ääni ja se on myös se, jolla erotut. Maneerit pyrin laulunopettajana karsimaan pois.

Esiintyjän karisma voi asua myös äänessä.

- Esimerkiksi Frank Sinatra ja Tom Jones ovat viihdepuolelta sellaisia, että heillä on äänessä valmis se karisma, eikä siihen tarvitse tehdä enää mitään, vaan siinä on kaikki kohdallaan, kietyttää Soidinmäki