Uusi maailmanpyörä nousi Helsingin Katajanokalle

Katajanokan uusi maailmanpyörä on saatu pystyyn. 40-metriä korkeaa Helsinki Sky Wheeliä kootaan loppuun kovaa vauhtia ja se pyritään avaamaan yleisölle vappuna.

Maailmanpyörä (Huvipuistolaite)
Katajanokan uusi maailmanpyörä paikoillaan
Yle/Ilkka Loikkanen

Kymmeniin metreihin kohoava metallirunko on uusi näky Katajanokalla. Viikonloppuna koko korkeuteensa kohonnut uusi maailmanpyörä alkaa olla hyttejä vaille valmis.

- Tällä hetkellä säädämme pyörää ja viimeistelemme siihen asennettavaa valaistusta. Hyttien ensimmäisen erän pitäisi saapua loppuviikosta ja sen jälkeen edessä on vielä pyörää ympäröivän maaston rakentaminen, sanoo Helsinki Sky Wheelin toimitusjohtaja Jaron Duivestein.

Maailmanpyörän on tarkoitus aueta yleisölle vappuna, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Alkuperäisesti huvilaitteen piti toimia Katajanokan tontilla vain kaksi vuotta, mutta kaupunki on jatkanut tontin vuokraa syksyyn 2018. Duivesteinin mukaan jatkoaikaa haettiin, koska pyörän perustusten luominen pehmeälle rantamaalle osoittautui odotettua haastavammaksi.

- Koeporauksista selvisi, että saadaksemme perustuksen tarpeeksi kovaan maahan, meidän piti luoda pohja kolme kertaa aiottua syvemmälle. Tämä aiheutti sen, että perustuksiin suunniteltu budjetti kymmenkertaistui, sanoo Duivestein.

Kävijämääriä on vaikea arvailla

Helsinki Sky Wheelin uskotaan vetävän hyvinä päivinä jopa tuhat kävijää. Suomen luonto asettaa kuitenkin omat haasteensa ympäri vuoden käytössä olevalle pyörälle.

- Voimme vain arvailla, miten kävijämäärät jakautuvat. Vasta ensimmäisen vuoden jälkeen näemme, kuinka ilmat ja vuodenajat vaikuttavat kävijöihin.

Linnanmäen version Katajanokan uusi pyörä haastaa sijainnillaan.

- Täältä on todella hienot ja historialliset näkymät. Minulle on myös kerrottu, että kirkkaana päivänä täältä voi nähdä jopa Tallinnaan. Ja tietenkin Helsingin siluetti itsessään on sellainen, mitä ei välttämättä näe yhtä hyvin kaupungin toiselta laidalta, sanoo Duivestein.