Microsoft lopettaa tänään Windows XP:n tietoturvapäivitykset

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus suosittelee vaihtamaan Windows XP:n turvallisempaan käyttöjärjestelmään.

tekniikka
Vanha tietokone, jossa Windows XP käyttöjärjestelmä.
Miika Siltalahti / Lehtikuva

Microsoftin Windows XP -käyttöjärjestelmän tietoturvapäivitykset päättyvät tänään. Kyberrikollisilla on nyt parempi mahdollisuus hyödyntää käyttöjärjestelmässä piileviä tietoturva-aukkoja.

Microsoft lopettaa yli kymmenen vuotta vanhan Windows XP:n tukemisen. Samalla haittaohjelmien tartuntariski kasvaa XP-koneissa.

Haittaohjelma voi iskeä

Windows XP -käyttöjärjestelmä on Suomessa edelleen yleisessä käytössä. Viime joulukuussa vielä noin 17 prosenttia netissä surffaavista Windows-koneista toimi XP:llä.

Tietoturva-asiantuntija Tomi Kinnari Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta kertoo, että pahimmillaan tietokone voi lukkiutua, jos siihen asentuu jokin haittaohjelma.

– Haittaohjelma voi esimerkiksi ottaa pankkiyhteyden haltuun tai salata kiintolevyn niin, että sitä ei enää pääse käyttämään. Tämän tyyppisiä uhkia ovat ne tyypillisimmät kotikäyttäjiä koskevat riskit tässä XP:n käytön jatkamisessa.

Kinnarin mukaan tietoturvaohjelmistot eivät enää riitä tekemään XP-koneesta täysin turvallista.

Käyttöjärjestelmä kannattaa vaihtaa

Siksi Viestintävirasto suosittelee vaihtamaan XP:n sellaiseen käyttöjärjestelmään, jonka tuotetuki jatkuu edelleen.

Käytännössä vaihtoehtoina vanhoihin tietokoneisiin ovat joko Windowsin uudempi versio tai Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä.

– Niissä tapauksissa, missä siihen vanhaan koneeseen ei välttämättä enää saa asennettua uudempaa Windowsia, niin silloin voisi miettiä, että vaihtaa esimerkiksi Linux-pohjaiseen käyttöjärjestelmään. Ne toimivat yleensä melko hyvin vanhemmillakin tietokoneilla, Kinnari neuvoo.

Windows XP:stä on löytynyt tähän mennessä kymmeniä tietoturva-aukkoja vuosittain. Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen mukaan onkin luultavaa, että uusia haavoittuvuuksia löytyy jatkossakin.