1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

IEA:n pääekonomisti varoittaa Suomea energiariippuvuudesta

Arvostettu Kansainvälisen energiajärjestön pääekonomisti Fatih Birol kehuu Suomea toimista, joilla se on pyrkinyt vähentämään riippuvuutta energian ja sähkön tuonnista. Yksi näistä toimista liittyy ydinvoiman lisäämiseen.

Fatih Birol Kuva: Yle

Palkittu ja arvostettu Kansainvälisen energiajärjestön pääekonomisti Fatih Birol varoittaa Suomea liiallisesta energiariippuvuudesta.

Maanantaina hallituksen ja eri etujärjestöjen talousneuvostossa puhuneen Birolin mukaan erityisen vaarallista on riippuvaisuus sähkön ja maakaasun tuotannosta.

Suomi onkin ollut erityisen riippuvainen maakaasun tuonnissa Venäjältä – lähes kaikki maakaasu tuodaan itänaapurista.

**– **Mielestäni energiariippuvuus on hyvin riskialtista. Jos maa saa kaiken energian toisesta maasta, energian tuontia ja lähteitä pitää lisätä, Birol sanoo.

Kaikki ei kuitenkaan ole huonosti. Pääekonomistin mielestä esimerkiksi öljyä voi tuoda muualtakin kuin Venäjältä ja keskipitkällä aikavälillä Yhdysvaltojen liuskekaasu tuo uusia mahdollisuuksia energian tuontiin.

Suomi tuo kuluttamastaan energiastaan reilusti kaksi kolmasosaa ulkomailta. Energian käyttäminen politiikan välineenä on noussut esiin Ukrainan tilanteen myötä.

Venäläinen energiayhtiö Gazprom on korottanut kaasun hintaa Ukrainalle samaan tahtiin kuin tilanne Krimillä on vakavoitunut.

Sähkön tuotannossa lähempänä omavaraisuutta

Suomi on sähköntuotannossa lähempänä omavaraisuutta kuin energiassa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tuonti kattoi Suomen sähkönkulutuksesta 21 prosenttia vuonna 2013.

Pääekonomisti Birol näkee ydinvoiman rakentamisen positiivisena asiana, sillä se lisää Suomen omavaraisuutta.  

– Yleisesti ydinvoimalat tuottavat energiaa, jonka hinta on ennustettavissa. Toiseksi se tietää hyvää energian saatavuudelle, koska energiaa saadaan useista lähteistä. Jos maassa on ydinvoimaa, energiaa ei tarvitse tuoda. Kolmanneksi se on hyväksi ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Birol alleviivaa, etteivät ydinvoimalat tuota hiilidioksidipäästöjä.