Hyppää sisältöön

Lastenjuhlien ABC: Näin järjestät lasten kotisynttärit ilman stressiä

Ongintaa, aasin häntää vai kuurupiiloa? Täytekakku vai jäätelöä? Pahimmassa tapauksessa lasten syntymäpäiväjuhlien järjestäminen voi aiheuttaa vanhemmille jopa stressiä. Helsinkiläisen Leikkipuisto Linjan ohjaaja Hanna Laine antaa helpot vinkit lastenkutsujen järjestämiseen.

Aamu-tv:ssä annettiin vinkkejä miten järjestää helposti hauskat synttärit kotona. Marja Sannikan (vas.) vieraana oli helsinkiläisen Leikkipuisto Linjan ohjaaja Hanna Laine.
Lasten syntymäpäiväjuhlien järjestäminen saattaa olla aikamoinen homma. Synttäreitä saattaa olla useampia, kavereille ja sukulaisille, ja ohjelmaa vaikka minkälaista. Moni järjestää kodin ulkopuolella, mutta Aamu-tv:ssä annettiin vinkkejä miten järjestää helposti hauskat synttärit kotona. Ohjelma- ja leikkivinkkejä antoi helsinkiläisen Leikkipuisto Linjan ohjaaja Hanna Laine.

Lasten syntymäpäiväjuhlien järjestäminen saattaa aiheuttaa vanhemmille stressiä. Juhlat pitäisi järjestää erikseen niin kavereille kuin sukulaisille ja lisäksi pitäisi miettiä myös tarjottavat ja sopivaa ohjelmaa.

Juhlien järjestäminen lähtee yleensä miettimällä, ketä juhliin kutsutaan. Helsinkiläisen Leikkipuisto Linjan ohjaajan Hanna Laineen mukaan kutsuttujen lasten määrä riippuu lasten iästä sekä siitä, kuinka paljon vanhempia on juhlissa paikalla.

– Jos on pienempiä lapsia, kutsussa voi pyytää vanhempiakin jäämään juhliin. Mitään kauhean isoa lapsilaumaa ei kuitenkaan kannata pyytää, etteivät juhlat mene ihan hulinaksi. On tärkeää, että lapselta itseltä kysytään, kuinka paljon hän haluaa kutsua ystäviä, Laine opastaa.

Joskus syntymäpäiväjuhlat saattavat aiheuttaa lapsen kaveriporukassa kateutta, jos joku jää ilman kutsua juhliin. Laine pitää kuitenkin luonnollisena, ettei esimerkiksi kaikkia luokkakavereita kutsuta syntymäpäiville.

– Ei ole välttämätöntä kutsua koko luokkaa juhliin. Ainahan toiset tulee kutsutuksi toisille synttäreille ja toiset taas toisille.

Panosta itse tehtyihin kutsukortteihin

Kun kutsuttavat vieraat on saatu listattua, on hyvä aloittaa kutsukorttien suunnittelu. Jos vain aikaa ja intoa riittää, suosittelee Laine kutsukorttien tekemistä itse valmiskorttien sijaan.

– Aika hauska on, jos lapset tekisivät kutsut yhdessä vanhempien kanssa. Näin kutsuista tulee itsetehdyn näköisiä, Laine sanoo.

Kutsusta olisi syytä käydä ilmi juhlapäivän lisäksi muutama juhlien kannalta tärkeä asia.

– Jos synttäreillä on teema, se olisi hyvä tuoda kutsussa ilmi. Eli toivotaanko jonkinlaista tietynlaista pukeutumista. Lisäksi kutsuun on hyvä merkitä, missä hintaluokassa liikutaan lahjan kanssa. Jos tätä ei merkitä kutsuun, niin olisi hyvä, että vanhemmat puhuisivat siitä etukäteen, Laine opastaa.

Myös juhlien alkamis- ja päättymisaika on hyvä merkitä kutsuihin. Hanna Laineen mielestä koko päivän kestäviä juhlia ei ole tarvetta järjestää.

– Syntymäpäiväjuhlat voivat kestää ihan pari tuntiakin, miksi ei joku puolitoista tuntiakin riitä ihan hyvin. Paras on ehkä viikonlopun iltapäivä tai alkuilta. Riippuu tietysti myös lasten iästä. 10-vuotiaiden mielestä alkuilta voi olla iltapäivää huomattavasti mukavampi ajankohta viettää synttäreitä. 

Älä järjestä ohjattuja leikkejä liikaa

Entä minkälaisella ohjelmalla juhlat kannattaa aloittaa? Onko paras tapa aloittaa leikillä vai täytekakun syönnillä?

– Aika usein syntymäpäiväjuhlat alkavat luonnollisesti lahjojen avaamisella. Sekä vieraiden että syntymäpäiväsankarin mielestä on kiva katsoa ensin lahjat. Näin vieraatkin näkevät, miten päivänsankari lahjoihin reagoi. Lahjojen avaamisen jälkeen voisi olla paikallaan jonkinlainen leikki, jossa päästään juhlatunnelmaan ja yhteiseen tekemiseen. Leikkien avulla lapset myös tutustuvat toisiinsa, kertoo helsinkiläisen leikkipuisto Linjan ohjaaja Hanna Laine.

Ohjelmaa syntymäpäiväjuhlille suunniteltaessa Laine kehottaa muistamaan muutaman perusasian.

– Leikkejä suunniteltaessa on syytä miettiä, ettei ole mahdollisuutta, että joku jäisi leikissä ulkopuoliseksi tai jollekin voisi tulla leikistä paha mieli. Jos juhlat on sisätiloissa, niin riehumisleikkejä olisi syytä välttää.

Hanna Laine painottaa, ettei järjestettyjä leikkejä tarvitse olla syntymäpäivillä montaa.

– Ihan muutama leikki riittää. Hyviä leikkejä juhliin ovat esimerkiksi tuolileikki, piilonen, onginta tai aarteen etsintä. Lapsille pitää muistaa jättää aikaa myös vapaaseen leikkimiseen.

Monissa juhlissa muistetaan nykyään myös vieraita jollakin pienellä lahjalla. Laineen mukaan vieraille ei kuitenkaan ole tarpeellista ostaa jotakin vain kiitokseksi juhliin saapumisesta. Myöskään juhlissa järjestettävistä kilpailuista annettavien palkintojen ei tarvitse olla Laineen mielestä isoja.

– Palkinnoksi riittää esimerkiksi ihan vaikka suklaapatukka. Syntymäpäivien ideana on juhlistaa päivänsankaria. Itse syntymäpäiväjuhlat ovat jo lahja vieraille, että tehdään yhdessä jotain kivaa, Laine sanoo.

.
.