Verenmyrkytys voi laukaista sydänkohtauksen

Verenmyrkytyksen saaneiden riski sairastua sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen saattaa olla moninkertainen verrattuna terveisiin tai muista syistä hoidettuihin potilaisiin.

terveys

Verenmyrkytys eli sepsis saattaa tanskalaistutkijoiden mukaan suurentaa sydänkohtausten ja aivohalvausten vaaraa. Riski on koholla etenkin verenmyrkytystä seuraavan kuukauden ajan, mutta osalla se näkyy vielä puolen vuoden kuluttua sairastumisesta.

Tanskalaisten tulokset perustuvat vuoden mittaiseen seurantaan, jossa 4 400 sepsispotilasta verrattiin terveisiin verrokkeihin sekä samaan aikaan muista syistä hoidettuihin potilaisiin.

Kuukauden sisällä sairaalajaksosta sepsispotilaat sairastuivat sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut potilaat ja peräti kaksikymmentä kertaa todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että ensimmäisen kuukauden aikana tuhannesta sepsispotilaasta sairastui 36, muista potilaista sairastui 17 ja terveistä verrokeista vain 2.

Näin voimakkaat yhteydet havaittiin kuukauden sisällä verenmyrkytyksestä. Kuukauden jälkeen riskit pienenivät, mutta terveisiin verrokkeihin nähden sepsispotilaiden sairastumisriski oli lievästi koholla vielä puoli vuotta sepsiksen toteamisesta.

Sepsis eli verenmyrkytys syntyy, kun bakteereja pääsee verenkiertoon, ja ne aiheuttavat infektiotilan. Yleensä tästä seuraa nopeasti nouseva kova kuume.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim