Ulkopoliittisen instituutin johtaja: Ukrainan tilanne taitekohdassa

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Itä-Ukrainassa haetaan samanlaista ratkaisua kuin Krimillä, jossa Venäjä vetosi venäläisvähemmistöjen suojelemiseen.

Ylen aamu
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
Pääministeri Jyrki Kataisen eroilmoitus herätti nopeasti keskustelun hänen jatkomahdollisuuksistaan EU:n viroissa. Mitkä ovat ne tehtävät, joihin hänellä voisi olla mahdollisuuksia päästä. Ja millaisia virkoja ne ylipäätään ovat? Asiaa Aamu-tv:ssä valotti Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen katsoo Ukrainan kriisin olevan taitekohdassa. Tiilikainen toivoo Ukrainan ja Venäjän pääsevän sovintoratkaisun tielle, mutta vielä on vaikea tietää, mihin suuntaan tilanne kääntyy.

Venäjän osuutta Itä-Ukrainan tilanteeseen on vaikea arvioida, Tiilikainen sanoo Ylen aamu-tv:ssä. Selvää kuitenkin on, että Krimin tilanne ja Venäjän sotavoimien siirtyminen rajalle vaikuttavat asiaan. Tilanne on kiristynyt Itä-Ukrainassa, missä mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa.

– Kyllähän siellä hiukan tarjotaan nyt samanlaista ratkaisua, jossa venäläisvähemmistö pyytää Venäjää apuun. Venäjä on suurvaltana ottanut poliittiseksi ohjenuorakseen venäläisvähemmistöjen suojelemisen toisten valtioiden alueella ja tietysti tämä niin sanotusti legitimoi sen toimintaa, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen kuitenkin muistuttaa, että Venäjän toimet ovat vastoin kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan suvereeniteettia.

Ukrainan nykyjohdolle tilanne on vaikea. Maa on alueellisesti hajanainen, ja taloustilanne on huono.

– Kaiken tavoin vaikea tilanne ei-demokraattisesti valtaan nousseelle hallinnolle ottaa tätä valtaa käsiinsä koko Ukrainan alueella.