1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tujunen Kataisesta: Tässä oli vähän mitään poikkeuksellista

Kokoomuksen puoluesihteeri Taju Tujunen toivoo, että puoluejohtajaehdokkaita alkaa ilmoittautua huhtikuussa. Kokoomus järjestää puoluejohtajakiertueen, jossa ehdokkaat esittelevät näkemyksiään.

politiikka

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen kuului ensimmäisiin, jotka saivat tietää Jyrki Kataisen päätöksestä olla asettumatta enää ehdolle puoluejohtajaksi. Hän huomauttaa, että kokoomuksen puoluekokous on kesäkuussa normaalissa marssijärjestyksessä "ilman minkäännäköisiä kommervenkkejä". Puoluejohtaja on perinteisesti ilmoittanut keväällä omat aikeensa.

– Tässä oli aika vähän mitään poikkeuksellista. Nämä olivat aika normaaleja meidän rutiineihin ja arkeen liittyviä asioita, joita on punnittu ja pohdittu, puoluesihteeri Taru Tujunen sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa.

Tujunen pitää Kataisen päätöstä inhimilliseen elämään liittyvänä ratkaisuna. Kymmenen vuotta kokoomuksen puheenjohtajuutta on pitkä pesti. Tujusen mukaan kenttäväeltä tullut palaute on ollut poikkeuksetta ymmärtäväistä.

"Toivoisin ilmoittautumisia huhtikuussa"

Taru Tujusen mukaan kokoomus ei määrittele puoluejohtajaehdokkaaksi ilmoittautumisen aikataulua. Periaatteessa päätöksen voi tehdä vaikka kokouspaikalla Lahdessa 13. kesäkuuta. Käytännön järjestelyjen kannalta hän toivoo ilmoittautumisia aiemmin.

– Toivoisin, että huhtikuun aikana nähtäisiin ilmoittautumisia. Järjestämme mielellämme puheenjohtajakiertueen ympäri Suomea, johon kokoomuslaiset ja kaikki tavalliset suomalaiset voivat osallistua.

Puheenjohtajakiertueen tarkoituksena on esitellä ehdokkaiden käsityksiä ja näkemyksiä kokoomuksen ja Suomen tulevaisuudesta.

Uusiksi puoluejohtajaehdokkaiksi on arveltu ainakin ministereitä Jan Vapaavuori, Alexander Stubb, Henna Virkkunen ja mahdollisesti Paula Risikko. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon nimi on mainittu usein. Tujunen ei halua, eikä edes uskalla ottaa kantaa, kuka olisi vahvimmilla kisassa.

– No, nyt ei pidä lähteä ennustamaan puoluekokousväen tuntoja!

– Uskon, että kaikilla näillä edellämainituilla nimillä, jotka ovat ilmoittaneet harkitsevansa ehdokkuutta, on erinomaiset edellytykset, mikäli puoluekokous heidät valitsevat ehdokkaaksi. He ovat kaikki mitat täyttäviä henkilöitä, Tujunen vakuuttaa.

Uusi puheenjohtaja voi tulla ulkopuolelta

Tujunen ei pidä mahdottomana, että uusi puoluejohtaja tulisi aktiivipoliitikkojen rivien ulkopuolelta. Muun muassa Finanssialan keskusliiton toimitusjohtajan Pia-Noora Kaupin ja Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen kiinnostusta tehtävään on spekuloitu.

– Meillä on perinnettä, että on voinut tulla aktiivipolitiikan ulkopuolelta keskeisiin poliittisiin tehtäviin. Haluan alleviivata, että tämä ei ole kannanotto kumpaankaan edellämainittuun henkilöön, Tujunen korostaa.

Kysymykselle, olisiko hän itse kiinnostunut tehtävästä, Taru Tujunen nauraa. Hän sanoo, että ei harkitse ehdokkuutta vakavasti.

"Odotellaan hyviä naishaastajia"

Kokoomuksella ei ole koskaan ollut naispuheenjohtajaa puolueen 95-vuotisen historian aikana. Tujusen mielestä se ei tarkoita, etteikö puolue olisi jo pitkään ollut kypsä naisjohtajuuteen.

– Nyt odotellaan niitä hyviä ja kovia naishaastajia, jotka heittävät itsensä peliin. Kokoomuksen puheenjohtajaksi voi tulla valituksi mies tai nainen tasa-arvoisesti. Kysymys on toisentyyppisistä ominaisuuksista tällä kertaa, Taru Tujunen sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa.

Puoluesihteeri Taru Tujusen mukaan kokoomus keskittyy ensisijaisesti eurovaaleihin ja sen jälkeen puoluekokoukseen.

Lue seuraavaksi