1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Lasten ja nuorten liikunnan kustannukset karanneet käsistä – harrastaminen tullut joillekin jopa mahdottomaksi

Kilpaurheilulajeissa, joissa harrastusmäärät ovat kasvaneet selvästi, on harrastaminen kallistunut jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi kymmenessä vuodessa.

urheilu
Grafiikka liikunnan kokonaiskustannuksista.
Yle Uutisgrafiikka

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuore tutkimusraportti osoittaa, että lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen seuroissa on kallistunut roimasti. Kilpaurheilulajeissa, joissa harrastusintensiteetti on kasvanut selvästi, on harrastaminen kallistunut jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi kymmenessä vuodessa. Myös vähäisempiä harjoitusmääriä vaativa harrasteliikunta on kallistunut jonkin verran.

Harrastuskaudet ovat pidentyneet ja vuosittaisten harrastuskertojen määrä on lisääntynyt. Raportin mukaan usean liikuntalajin harrastaminen kilpailumielessä on tullut jopa mahdottomaksi 11-14-vuotiaille.

Raportin mukaan harrastamisen kokonaiskustannukset syntyvät monista pienistä yksittäisistä ja erillisistä kustannuksista. Niitä eivät seurojen, lajiliittojen tai kuntien toimijat eivät aina riittävästi havaitse. Välittömiä kustannuksia ovat mm. pakolliset maksut ja välineet, välillisiä kustannuksia esimerkiksi matkakustannukset.

Raportin mukaan erillisistä kustannusten kasvuista voi syntyä monille perheille liian suuria kustannuksia, mikä estää lapsen liikunnan harrastamisen ohjatussa seuratoiminnassa.

Suurimpia syitä kustannusten kasvulle olivat välinekustannusten kasvu, pakollisten maksujen ja kilpailu- ja leirikustannusten kasvu. Lisäksi kustannuksiin on vaikuttanut yleinen kustannustason nousu. Harrastusintensiteetin kasvu on tuonut mukanaan myös kustannusten kasvun.

Vuonna 2001 11-14-vuotiaiden kilpaurheilijoiden yhden harrastuskerran hinta oli 6-39 euroa, vuonna 2012 hinta oli 13-58 euroa. Eri lajien kokonaiskulut kymmenessä vuodessa (2001-2012) vaihtelivat välillä 9 994 - 86 987 euroa.

Mikäli kustannuskehitys jatkuu samanlaisena voivat yhden 17-vuotiaan kilpaurheilijan vanhemmat varautua maksamaan lajista riippuen 3 518 - 22 796 euroa kaudessa.

Tarkastelussa oli mukana yhteensä 13 lajia; golf, jalkapallo, jääkiekko, koripallo, pesäpallo, salibandy, yleisurheilu, uinti, taitoluistelu, tanssi, voimistelu, hiihto ja ratsastus. Lajit vastaavat harrastajamääriltään yli 80 prosenttia suomalaisten lasten ja nuorten liikuntaharrastuksista seuroissa.

Lue seuraavaksi