Moniallergiaperheen arki on rankkaa – "Olisi ihana ostaa joskus pinaattilättyjä"

Kun pienelle lapselle soveltuu vain muutama ruoka-aine, arki on melkoista luovimista. Seinäjokelaisen Kortteenperä-Takalan perheessä elettiin pitkään neljän ruoka-aineen voimalla. Nyt tilanne alkaa helpottaa.

ilmiöt
Allergiselle sopiva kakku.
Leena Kortteenperä-Takala

Seinäjokelaisen Kortteenperä-Takalan perheen allergiaelämä alkoi, kun esikoinen Sisu oli kymmenen kuukauden ikäinen.

– Hän käytännössä itki päivät ja yöt, ensimmäiseen kahteen vuoteen ei juuri nukkunut. Se oli sellaista jatkuvaa tyytymättömyyttä ja kitinää. Sisun vatsa ei toiminut niin kuin pitää, sitten oli pulauttelua – sellaista epänormaalia vielä yksivuotiaanakin, perheen äiti Leena muistelee.

Sisun kohdalla ongelmat alkoivat, kun siirryttiin rintamaidosta kiinteisiin ruokiin. Kun allergiaa alettiin tutkia, oli syötäväksi kelpaavia ruoka-aineita lopulta enää neljä.

– Sitten kun homma räjähti käsiin, niin yritettiin saada lapsi oireettomaksi ja siinä meni hirvittävän pitkä aika. Possunliha, bataatti, ruusunmarjasose ja maissipuuro kävivät ainoastaan silloin, ja niillä neljällä pyöriteltiin monta kuukautta, Leena Kortteenperä-Takala kertoo.

Tästä eteenpäin perhe piti tarkkaa ruoka- ja oirepäiväkirjaa, ja pikkuhiljaa pojan suolisto alkoi toipua. Neljällä ruoka-aineella elettiin reilun vuoden verran, yksitellen uusia ruoka-aineita lisäten. Kaksivuotiaana Sisu pystyi syömään jo paljon paremmin, kiellettyjen listalla olivat enää viljatuotteet ja maito.

Samannäköistä ruokaa kaikille

Leena Kortteenperä-Takalalle ei ollut yllätys, että myös nuorempi poika Aarre oli allerginen, ei tosin aivan yhtä pahasti kuin isoveljensä. Allergia on opettanut perheelle monenlaista luovimista ruoanlaitossa. Yhtenä osoituksena tästä on juuri kaksivuotispäiviään viettäneen nuorimmaisen syntymäpäiväkakku.

– Se oli oikein kunnon allergiakakku. Tapiokatärkkelyksestä, riisijauhosta, gheestä, jota käytetään voin tilalla, ja sitten riisimaidosta. Niistä saa ihmeitä aikaan. Oli kuulemma ihan hyvää, ja ihan kakulta näytti, Kortteenperä-Takala kertoo.

Välillä perheenäiti kaipaisi helppoja eineksiä, mutta allergiaperheessä tämä ei ole mahdollista. Kortteenperä-Takalan perheessä koko perhe syö samannäköistä ruokaa, eikä tarjolla ole sellaista, mitä joku ei pysty syömään. Vieraissa on vaikeampaa, pitää olla omat eväät tai ohjeistaa, että juodaan vain kahvia.

– Totta kai se väsyttää välillä, olisi ihana ostaa joskus pinaattilättyjä kaupasta tai jotain, mutta ehkä niiden aika on sitten joskus. Mutta en usko, että meillä vehnäleipään ja nuggetteihin koskaan palataan, kyllä tämä jättää meidän perheeseen jäljet, Kortteenperä-Takala toteaa.

Netin keskusteluryhmistä on ollut allergiaelämässä suuri apu. Kortteenperä-Takala kertoo saaneensa sieltä vertaistukea, ruokaohjeita ja tsemppausta arkeen.