1. yle.fi
  2. Uutiset

Katri Helenan mukaan nimetystä kadusta nousi kiista Tohmajärvellä – "Tästä on luovuttava"

Kunta päätti nimetä kadun kunnianosoituksena Tohmajärvellä syntyneelle iskelmälaulajalle. Osa paikallisista on kuitenkin jyrkästi nimenmuutosta vastaan.

Kotimaan uutiset
Mies viittoo tien vieressä
Yle / Lasse Laitinen

Tohmajärvi ilmoitti yllättäen muuttavansa kunnan päätien, eli Kauppakadun ja vajaan kilometrin pätkän Kirkkokatua Katri Helenan raitiksi.

Eikö me itse osata arvostaa ja ymmärtää omia kulttuurihenkilöitämme?

Olli Riikonen

– Hän on yksi kuuluisimpia tohmajärveläisiä. Katu nimetään paitsi kunnianosoituksena hänelle, mutta tietenkin Tohmajärvi haluaa hänen nimensä kautta itselleen vähän julkisuutta, kertoo kunnanjohtaja Olli Riikonen.

Tohmajärveltä löytyy ennestään muun muassa kirjailija Maiju Lassilan ja keihäänheittäjä Seppo Rädyn mukaan nimetyt kadut. Uudet kadunnimet eivät ole kuitenkaan ennen tätä herättäneet yhtä suuria tunteita.

Tienviittoja
Vajaan kilometrin mittainan pätkä Kirkkokatua muutetaan Katri Helenan raitiksi.

"Kulttuuriskandaali"

Vastustajien mielestä uusi kadunnimi sotkee erityisesti kauppiaiden elämän. Osaa närästää myös perinteisen Kirkkokadun muuttuminen pieneltä pätkältä iskelmälaulajan nimeä kantavaksi. Räväkimmissä kannanotoissa tapausta on nimitetty kulttuuriskandaaliksi.

– Osoitteisto jouduttaisiin muuttamaan koko viiden kilometrin matkalta ja se aiheuttaa hämmennystä. Ennen kaikkea tämä aiheuttaa hämminkiä yrittäjille ja liikkeille, koska muutos tietää myös lisäkuluja, luettelee Tohmajärven evankelisluterilaisen seurakunnan valtuutettu Veijo Tuunanen.

Tulevalla Katri Helenan raitilla nimenmuutos jakaa mielipiteet.

Tie pitäisi nimetä sinne missä hän on syntynyt, eli Uusi-Värtsilään.

Anne Pesonen

– Se on hyvä idea, mutta tie pitäisi nimetä sinne, missä hän on syntynyt eli Uusi-Värtsilään, ehdottaa tohmajärveläinen Anne Pesonen.

– Tosi hieno homma, että nimikkokatu tulee tänne keskustaan. Hän on sen verran tunnettu henkilö ja se on hyvää mainosta Tohmajärvelle, sanoo puolestaan Pieksämäeltä Tohmajärvelle poikennut Tauno Frilander.

Katri Helena konsertoi kadun avajaisissa

Katri Helena Kalaojan mukaan nimetty katu avataan juhlallisin menoin Tohmajärvien pitäjäjuhlien yhteydessä kesäkuussa. Tilaisuudessa konsertoi myös 50-vuotista taiteilijauraa viettävä Katri Helena. Tohmajärvelle kasataan myös laulajan uran vaiheista kertovaa näyttelyä.

Tästä ei ole kunniaksi Katri Helenalle eikä tohmajärveläisille.

Veijo Tuunanen

Vaikka päätös kadusta on jo tehty, vastustajat eivät aio luovuttaa.

– Tästä hankkeesta on luovuttava. Se ei ole kunniaksi Katri Helenalle eikä tohmajärveläisille, Veijo Tuunanen jyrisee.

– Tässä tuntuu olevan vähän sisäpiirin sokeutta. Emmekö itse osaa arvostaa ja ymmärtää kulttuurihenkilöitämme? Olemme tehneet tämän jo aikaisemmin. Miksi nykysukupolvi ei osaisi sitä tehdä, kunnanjohtaja Olli Riikonen vastaa kritiikkiin.

Katri Helena Kalaoja on myöntänyt luvan nimensä käyttöön aiemmin tänä vuonna. Levy-yhtiön edustajan mukaan laulajatar antaa tällä hetkellä haastatteluja vain uuteen levyyn ja kirjaan liittyen.

Lue seuraavaksi