1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

”Veikkaan, että metsästyskoirat korvataan roboteilla”

Elektroniikka on varastamassa yhä suuremman roolin metsästyksestä Suomessa. Samalla taidot selvitä luonnossa yksinkertaisin varustein ovat heikentyneet. Nettiin tehty näyttely kertoo lyhyessä ajassa tapahtuneista muutoksista.

Metsälle mennään nykyisin mönkijällä. Pohjanpystykorva on varustettu tutkalla. Kuva: Antti Saraja/Suomen Metsästysmuseo

Onko suomalaisesta metsästäjästä tullut elektroniikan orja? Ajatus saattaa hiipiä mieleen kun katsoo nettissä avattua Varustautuneena luontoon-verkkonäyttelyä. Se kertoo teknistyvästä luontosuhteesta.

Uudet laitteet ja tekstiilimateriaalit ovat tehneet luonnossa liikkumisen helpoksi. Samalla taidot selvitä luonnossa yksinkertaisin varustein ovat heikentyneet.

Luonnossa liikutaan myös erilailla kuin vielä vähän aikaa sitten. Suomalaisten suhde luontoon ja liikkuminen luonnossa ovat muuttuneet paljon.

Kahdeksan suomalaista museota dokumentoi vuosina 2011–2013 luontoon liittyviä harrastuksia ja elinkeinoissa tapahtuneita muutoksia haastattelemalla ihmisiä, videokuvaamalla, valokuvaamalla ja tallentamalla esineistöä kokoelmiinsa.

Suurin osa käytti valikoiden uusia apuvälineitä kuten koiratutkia ja radiopuhelimia

Jukka Peltonen

Suomen Metsästysmuseo vastasi tallennuksesta metsästyksen osalta. Varustautuneena luontoon -verkkonäyttely kertoo tämän tallennustyön tuloksista.

Hirviä ampuva koira vai peräti robotti?

Metsällä käyvät suomalaiset suhtautuvat yhä teknistyvämmäksi käyneeseen kehitykseen ristiriitaisesti.

– Osa metsästäjistä koki kehityksen uhkaksi perinteisille erätaidoille. Suurin osa käytti valikoiden uusia apuvälineitä kuten koiratutkia ja radiopuhelimia, kertoo Suomen Metsästysmuseon intendentti Jukka Peltonen tiedotteessa.

Peltosen mukaan vastaan tuli myös heitä, joille uusimmat tekniset keksinnöt olivat metsästysharrastuksen suola.

Mihin kehitys lopulta johtaa, tarvitseeko metsästäjän tulevaisuudessa astua metsään lainkaan

Pekka Allonen

– Mihin kehitys lopulta johtaa, tarvitseeko metsästäjän tulevaisuudessa astua metsään lainkaan, pohtii museon perinteen tallennuksesta vastaava amanuenssi Pekka Allonen.

Allonen visioi tulevaisuuden, jossa erilaisilla teknisillä apuvälineillä varustettu koira laitetaan hirven jäljille. Koira löytää, haukkuu, videokuvaa, ampuu, paloittelee ja valmistaa ruuaksi hirven, jonka jälkeen soittaa isännälleen, että ruoka on valmista.

– Veikkaan, että koirat korvataan roboteilla, ennustaa puolestaan Peltonen.

Seuraavaksi selvitellään nuorten suhdetta luontoon

Nettiin viedyssä näyttelyssä metsästäjien lisäksi ääneen pääsevät maatalousyrittäjä, metsuri, kalastusopas, marjastaja, geokätköilijäpariskunta, nuori lintuharrastaja ja useampi sukupolvi vihtiläisiä kesäasukkaita.

Vanhojen ja uusien valokuvien kautta ilmenee teknisen kehityksen tuoma muutos, ja videoilla haastateltujen oma ääni nousee kuuluviin.

Museoiden yhteinen tallennustyö saa jatkoa. Seuraavaksi perehdytään lasten- ja nuorten luontosuhteeseen. Uuden tallennushankkeen nimi on Ihan pihalla.

Riihimäellä toimiva Suomen Metsästysmuseo aikoo tallentaa nuorille metsästäjille suunnattua koulutusleiritoimintaa sekä lasten ja nuorten mielipiteitä metsästyksestä.