Satakunnan kieltenopettajat huolissaan opetuksen laadusta

Kieltenopettajat hämmästelevät koulujen tuntijakouudistuksen linjauksia. Uhkakuvana on opettajien mukaan opetuksen laadun heikkeneminen.

kieltenopettajat
Oppilaita luokassa.
Kalle Niskala / Yle

Satakunnan kieltenopettajat ry on huolissaan kieltenopetuksen laadusta. Kieltenopettajien mukaan peruskoulun vuoden 2016 tuntijakouudistuksessa on useita uhkakuvia.

Opettajien yhdistys pelkää, että opetusta alkavat antaa epäpätevät opettajat. Kun ruotsin kieltä aletaan opettaa jo alakoulussa, toisen kotimaisen kielen opetus on jäämässä luokanopettajien vastuulle. Kieltenopettajat muistuttavat, että harvalla alakoulun opettajalla on riittävää pätevyyttä ruotsin opettamiseen.

– Kielitaidon merkitys ihmisen perustaitona on niin merkittävä, että kieltenopiskelun laatu tulee taata heti alakoulusta alkaen pätevillä aineenopettajilla, opettajat toteavat kannanotossaan.

Satakunnan kieltenopettajat ry pelkää myös A2-kielen eli alakoulussa 5. luokalla aloitettavan kielen opettamisen puolesta. Opettajat toivovat, että säästöjä etsivissä kunnissa ei leikata A2-kielen opetusta.

– Vaadimme päättäjiä turvaamaan oppilaittemme ja opiskelijoittemme tulevaisuuden avarakatseisina maailmankansalaisina. Kieltenopetus on järjestettävä pätevien aineenopettajien toimesta, ja A2-kielet on saatava itsestäänselväksi mahdollisuudeksi alakoululaisille, opettajayhdistys vaatii.