Huostaanotettu karhunpentu voi hyvin

Ranuan eläinpuistossa tammikuussa syntynyt karhunpentu on edelleen ihmisten hoidossa. Emo hylkäsi pennun, kun ne päästettiin pesästä ulkoilmaan ja on käyttäytynyt uhkaavasti pentua kohtaan sen jälkeenkin.

Kotimaa
Ranuan ruekeakarhun pentu
RanuaZoo

Ranuan eläinpuiston eläintenhoitajien tiimin esimies Mia Varanka ei usko, että karhutyttö palaa enää Malla-emonsa hoiviin. Mallaa ja sen pentua yritettiin varovasti tuoda lähekkäin, turvallisesti aita välissä, mutta emokarhu alkoi uhitella ja puhista siihen malliin, että yrityksestä luovuttiin.

– Pentu pelästyi aika lailla ja sitä piti rauhoitella sylihoidolla. Nyt pentu asuu sisäpesässä, missä se syntyikin. Sillä on mukavat ja lämpimät olot: porontaljoja ja lämminvesipulloja.

– Pikkukarhu on leimautunut ihmisiin. Kun pesään menee, se hyppii vastaan ja yrittää aloittaa karhunpainia hoitajan kanssa. Se on reipas ja voi hyvin.

Karhunpentua syötetään kuusi kertaa päivässä maitokorvikeella ja kauravellillä. Vähitellen sille on alettu antaa myös jauhelihaa, omenaa ja porkkanaa palasina ja hunajaa. Pikkukarhu painoi viikko sitten 4,5 kiloa ja painoa tulee jopa 150 grammaa päivässä.

Mia Varanka arvioi, että pentu pääsee ulkoilmaan ehkä alkukesästä.

Emon käytös harvinaista

Ranuan eläinpuistossa on syntynyt monta karhunpentua eikä koskaan aikaisemmin emokarhu ole käyttäytynyt aggressiivisesti pienokaistaan kohtaan.

Eläinpuistossa on arveltu, että ensimmäisen pennun syntymä on ollut Mallalle aika hämmentävä kokemus.

Malla synnytti pentunsa tammikuussa. Pesässä kaikki sujui hyvin, mutta kun maaliskuun alussa pentu ja emo olivat pääseet ulkoilmaan, emon käytös muuttui.