Lista 170 ammatin palkoista: Lääkärit johtavat joukkoa

Eniten ansaitsevien palkat ovat yli nelinkertaiset palkkatilaston pohjalla oleviin verrattuna. Huippupalkat voivat olla vieläkin isommat.

Lääkärit ansaitsevat tässä maassa keskimäärin eniten.

Tilastokeskuksen vuotta 2012 koskevan Palkkarakenne-tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan lääkärien kokonaispalkkojen keskiarvo oli vuoden 2012 lopulla 7 118 euroa kuussa.

Tilastoissa näkyy se, että kuntien tai valtion palveluksessa ansaitsee keskimäärin enemmän kuin yksityisellä puolella.

Palkkatilaston mukaan vain lääkärien kokonaisansioiden keskipalkat ylsivät yli 7 000 euroon kuussa. Parhaiten ansaitseva kymmenesosa lääkäreistä tienaa kuussa vajaat 10 400 euroa. Vähiten tienaavan kymmenyksen palkka jää 4 131 euroon kuussa.

Vähiten keskimäärin ansaitsevat maa-, metsä- ja kalatalouden avustavat työntekijät. Alan kokoaikaisten työntekijöiden kokonaisansiot jäävät kuussa 1 635 euroon. Eniten ansaitseva kymmenys saa tässä ryhmässä palkkaa 2 008 euroa eli melko tasan viidenneksen lääkärien eniten ansaitsevien palkoista.

Vähiten ansaitsevan kymmenyksen palkat jäävät 1 130 euroon kuussa.

Allaolevassa taulukossa on listattu Tilastokeskuksen keräämät bruttopalkat ammattiryhmittäin mediaanin mukaan. Erilaiset haitta- ja vuorolisät sisältyvät palkkasummaan, mutta yksittäiserät, kuten bonukset eivät. Myös suuryritysten johtajat on siivottu tilastosta pois.

Mediaani on keskimmäinen luku. Palkoissa se tarkoittaa sitä, että puolet ammattiryhmän jäsenistä tienaa sitä enemmän ja puolet sitä vähemmän. Keskiarvo kertoo koko ammattiryhmän palkkasumman jaettuna sen jäsenten määrällä. Se on mediaania suurempi, sillä hyvin suuret palkat hilaavat keskiarvoa ylöspäin.

Ammattiryhmien nimikkeet perustuvat yleiseurooppalaiseen ammattiluokitukseen (siirryt toiseen palveluun). Palkkalistaukseen on kerätty ammattiluokituksen kolmostason nimikkeet (siis kolminumeroisella luvulla merkatut).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tarkastele ammattialojen palkkatietoja

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.