Ainakin sata ihmistä antanut pankkitunnuksensa Tullin huijausviestin lähettäjille

Huijarit ovat käyttäneet 23 ihmisen tunnistautumistietoja onnistuneesti. Niillä on nostettu pääsääntöisesti 2 000 euron pikavippejä, eli yhteensä noin 50 000 euroa.

Kotimaa
Tietokoneen näppäimistö.
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Ainakin sata ihmistä on antanut pankkitunnuksensa huijareille, jotka ovat esiintyneet Tullin nimissä, Tulli ja Helsingin poliisi kertovat. Sadasta pankkitunnuksensa luovuttaneesta noin neljänneksen tunnistautumistietoja on käytetty onnistuneesti.

– Tämä tunnistautumisongelma koskee toisia pankkeja enemmän kuin toisia. Se koskee enemmän sellaisten pankkien asiakkaita, joiden salasanalista menee numerojärjestyksessä, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisista huomauttaa.

Huijausviestissä on pyydetty kirjautumaan "Tullin" palveluun verkkopankkitunnuksilla. Kun pankkitunnukset on saatu onnistuneesti käyttöön, niillä on otettu pikaluottoja ainakin kahdesta eri pikavippiyrityksestä. Toinen näistä tuli tietoon tiistaiaamuna.

Huijarit ovat pääsääntöisesti nostaneet pikavipin maksimisumman eli 2 000 euroa, siis yhteensä noin 50 000 euroa. Näistä rikostarkastaja Jukkapekka Risu aikoo iltapäivällä takavarikoida "muutaman kymmenen tuhatta" euroa. Ne ovat matkanneet pikavippifirmoista eteenpäin jo monen pankin kautta.

– Siinä kohtaa aion päästä väliin, Risu sanoo.

Risu uskoo, että huijausviestien takana on suomalainen tai suomalaisia tekijöitä. Huijauksia tutkitaan törkeänä petoksena. Siitä voidaan tuomita neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Yhteys poliisiin ja pankkiin

Tulli pyrkii tiedottamaan asiasta mahdollisimman paljon ja neuvoo ottamaan yhteyttä polisiin ja pankkiin, turvallisuuspäällikkö Sami Hyytiäinen kertoo. Uusia huijaukseen langenneita voi vielä tulla tietoon.

– Tänään on ollut aika hiljaista. Ilmeisesti uutisointi auttaa, turvallisuuspäällikkö Sami Hyytiäinen Tullista kertoo.

Helsingin poliisi arvioi, että varastetut tunnistautumistiedot on jo ehditty käyttää.

– Olen kehottanut tätä toista pikavippifirmaa, joka tuli tietoon tänään aamulla, ottamaan kirjallisesti yhteyttä kaikkiin asiakkaisiin, joiden tunnistautumistietoja on käytetty. Hehän eivät tiedä asiasta mitenkään, jos heihin ei oteta yhteyttä, rikostarkastaja Jukkapekka Risu sanoo.