Säästä siivousvimmassakin tavarat, joilla on tarina

Turhan tavaran pois heittäminen vaatii itsekuria tai ulkopuolista vahtijaa, tietää sorttauksen ammattilainen. Siivoushimon iskiessä jotain kannattaa säästääkin. Tärkeimmille tavaroille voi omistaa vaikka oman seinän.

ilmiöt
Sorttaaja Sirpa Rivinoja tutkii laatikkoa.
Yle

Pois heittämisen ammattilainen, sorttaaja Sirpa Rivinoja ei suosittele viskaamaan tärkeitä esineitä romukoppaan kevätsiivouksen tiimellyksessä. Päinvastoin, hänestä tärkeät muistot ja esineet kannattaa laittaa esille paikkaan, jossa ne pääsevät oikeuksiinsa.

- Tärkeille tavaroille voi tehdä oman hyllykön tai seinämän. Viereen voi kirjata tavaran tarinan. Kuka sen on antanut, miksi ja kenelle. Lehtileikkeet, kuvat ja omat tärkeät jutut ruokkivat luovuutta.

Tarinaa voisi Rivinojan mukaan hyödyntää myös kierrätyksessä. Esineen mukaan liitetty muisto voi tuoda lisäarvoa myös ostajalle.

Tärkeille tavaroille voi tehdä oman hyllykön tai seinämän. Viereen voi kirjata tavaran tarinan.

Sirpa Rivinoja

- Ostaja saa silloin tietää, missä ja milloin tavara on valmistettu ja erityisesti, miksi se on säästetty.

Jos kodin nurkkiin on kertynyt tavaraa siinä määrin, että jostakin on pakko luopua, sorttaajalla on siihenkin vinkkinsä.

Roinasta eroon haluavaa auttaa neljän kohdan ohje: Tarvitaan neljä laatikkoa. Tavaravuori ja laatikot laitetaan yhteen paikkaan. Jokainen esine käydään yksi kerrallaan läpi.

- Mieti, onko tavara hyvä, saako se jäädä tähän? Jos, laita se ensimmäiseen laatikkoon. Toiseen laatikkoon laita ne esineet, jotka ovat hyviä, mutta siirtyvät toiseen huoneeseen. Kolmanteen laatikkoon menevät kierrätettävät tavarat ja neljänteen roskat.

Poisheittäjälle löytyy tarvetta

Entinen sisustussuunnittelija ja nykyinen sorttaaja on auttanut tavaraan hukkuvia ihmisiä nelisen vuotta. Työstä on tullut kiitosta.

Ammattisorttaaja tietää, että pois heittäminen vaatii itsekuria tai vaihtoehtoisesti ulkopuolista vahtijaa. Kotona säilytettäviin tavaroihin kun liittyy aina muistoja.

- Olen ollut paljon ikäihmisten sorttausapuna. Keskustellessa huomaa, että heille on kertynyt elämänsä aikana muutakin taakkaa kuin vain tavaraa. He kertovat, millaista elämää ovat eläneet ja ovatko tehneet oikeita ratkaisuja. Usein he toteavatkin, että tavara on vain tavaraa. Kun jostakin luopuu, tulee hyvä mieli, Sirpa Rivinoja sanoo.