Oulun Sanginjoen ulkometsän suojelijat eivät aio luovuttaa

Kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen, että Sanginjoen ulkometsään kaavailtua suojelualuetta ei perusteta. Päätös yllätti kymmenen vuotta metsän suojelua ajaneet.

luonto
Ari-Pekka Auvinen
Kati Teirikko / Yle

Sanginjoen ulkometsän suojelua ajava Sanginjoki-liike aikoo selvittää, voiko metsänsuojelupäätöksen käsitellä vielä Oulun kaupunginvaltuustossa.

Oulun kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana äänestyksen jälkeen, että aluetta ei suojella. Alustavan esityksen mukaan runsaan 2500 hehtaarin alueelle piti muodostaa reilun tuhannensadan hehtaarin suojelualue.

- Päätös tuli täysin yllätyksenä, jos ottaa huomioon kaiken tämän työn ja väännön. Ei kukaan tällaiseen päätökseen uskonut. Nyt selvitämme, voiko päätöksen vielä alistaa valtuuston päätettäväksi eli voisiko valtuusto käyttää tässä otto-oikeuttaan. Jos tätä asiaa on edistetty kymmenen vuotta, emme tietenkään luovuta tässä vaiheessa, Ari-Pekka Auvinen suojelua vaativasta Sanginjoki -liikkeestä sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen sanoo, että päätös jättää puolet alueesta suojelematta antaa enemmän vapauksia Sanginjoen metsän käytölle.

- Suojelupäätöksen kautta siihen olisi tullut rajoitteita. Siellä on monia yksityiskohtaisia asioita esimerkiksi metsästyksen ja metsänhoidon suhteen. Näimme kaupunginhallituksessa, että meidän oli helpompi lähestyä asiaa ilman suojelupäätöstä, sillä alueella on edelleenkin 300 hehtaaria suojeltua metsäaluetta, Moilanen toteaa.

"Ei tee hyvää Oulun imagolle"

Sanginjoen ulkometsän suojelua ajavat halusivat alunperin koko alueen suojeltavaksi. Sanginjoki -liikkeessä suojeluvastaisuutta ei ymmärretä.

- Juttelin erään kaupunginhallituksen edustajan kanssa ja hänen vasta-argumenttinsa olivat esimerkiksi, että jos metsät suojellaan, ne kasvavat läpipääsemättömiksi ryteiköiksi, joista hävivävät marjat ja sienet. Tällaiseen on aika vaikea vastata mitään. Tuntuu, että tiedolla ei ole väliä vaan ollaan vain periaatteessa suojelua vastaan, Ari-Pekka Auvinen arvioi.

Sanginjoki -liike aikoo jatkaa asiansa ajamista.

- Ei näytä Oulun kaupungin imagollekaan hyvältä, jos tällainen päätös jää voimaan. Nyt olisi harvinaisen hyvä tilaisuus muodostaa suuri yhtenäinen alue, jolla olisi sekä luonnonsuojelullista että virkistyskäyttömerkitystä, Auvinen sanoo.

Luontoväki aikookin järjestää mielenilmauksen Sanginjoen ulkometsän suojeluun liittyen ensi maanantain kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä.

Moilasen eroa vaaditaan

Kaupunginhallituksen tasan menneen äänestyksen ratkaisi lopulta puheenjohtaja Riikka Moilasen ääni. Ratkaisu herätti heti kipakoita tunteita, sillä esimerkiksi entinen vihreiden oululaisvaltuutettu Juha Markkola vaati tapauksen takia Moilasen eroa.

- Kyse on ankarasta taustalobbauksesta keskustan ja kokoomuksen edustajien suuntaan. Tämä on markkinoitu heille elinkeinoasiana, Markkola lataa.

Riikka Moilanen pitää erokehotusta kohtuuttomana.

- Näihin päätöksiin liittyy aina tunteita. Tämä on kuitenkin demokraattisesti tehty päätös. Mielestäni on kohtuutonta syyttää tästä yksittäistä henkilöä, Moilanen puolustautuu.