1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tabu vammaisten seksistä häviää vähitellen

Kehitysvammaisten ja autistien seksuaalisuudesta puhutaan yhä enemmän. Asiantuntijan mukaan vammaisten voi kuitenkin olla muita vaikeampaa saada tietoa seksistä tai tunnustaa homoseksuaalisuutensa.

Tuntevatko vammaiset ihastumista, rakastumista tai seksuaalista halua? Nämä eivät ole olleet aina tyhmiä kysymyksiä. Tietyt uskomukset vammaisten seksielämästä ovat eläneet puheissa ja uskomuksissa pitkään ja elävät toisinaan vieläkin.

Helsingin kaupungin perheiden ja vammaisten palvelussa työskentelevä Kirsi-Maria Örö tuntee tilanteen Suomessa.

– Edelleen vallalla näyttää olevan kaksi käsitystä: Yksi on se, että vammaiset olisivat läpi elämänsä kuin lapsia, eli heitä ei kiinnostaisi seksielämä tai ihmissuhteet. Toinen on se, jos kehitysvammainen ihminen ilmaisee seksuaalisuuttaan, hän on aivan hillitön.

Örön mukaan ennakkoluulojen takia esimerkeiksi ryhmäkodeissa on saatettu kyseenalaistaa, tarvitseeko vammaisille antaa seksivalistusta.

Lupa olla ja lupa valita

Seksuaaliterapeutti Kirsi-Maria Örö kiittää, että ilmapiiri on parantunut Suomessa. Asenteet ovat muuttuneet, seksuaaliterapeutteja koulutetaan entistä enemmän, ja eri tahot järjestävät seksivalistustapahtumia ympäri maata.

Yksi nuorille suunnattu seksuaalikasvatustapahtuma on käynnissä parhaillaan Helsingissä. Nuorten toimintakeskuksen Hapen järjestämässä HappySexi-tapahtumassa keskustellaan avoimesti seksuaalisuudesta. Tapahtuman teema on "Lupa olla, lupa valita".

Yksi HappySexin kehitysvammaisten ja autistien päivään osallistuneista nuorista on 19-vuotias Jenna-Jansku. Hän tietää omat oikeutensa ja mieltymyksensä.

– Suuseksistä en tykkää, siihen en ikinä suostu. Mä tykkään halailusta ja pussailusta, ja jos joku tyyppi koskettaa.

Kaapista on vaikea tulla ulos

Kaikikien tilanne ei ole vieläkään yhtä onnekas kuin Jenna-Janskulla. Kirsi-Maria Örön mukaan edelleen esimerkiksi seksuaalivähemmistöilla voi olla vaikeaa kertoa suuntautumisestaan.

– Se, että meille tulee esille paljon vähemmän homoja ja lesboja kehitysvammaisia, kertoo valitettavasti enemmän meistä kuin heistä. Jos me emme sano heille, että ihmiset tuntevat ja suuntautuvat eri tavoin, kynnys kohdata oma seksuaalisuutensa voi olla liian iso.

Kuten esimerkiksi HappySexi-tapahtuma, myös Örö muistuttaa jokaisen nuoren oikeuksista tunne- ja seksielämässä.

– Tärkeintä on, että ihminen – vammastaan ja mistä tahansa huolimatta – voi kokea olevansa oma itsensä ja paras.