1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääsiäinen on lastattu lasipilleillä ja villalla – paperinarua ja mosaiikkia unohtamatta

Pääsiäinen on joulun ohella suosituinta askarteluaikaa, kun koteja puetaan värikkäisiin koristeisiin kevään suurta juhlaa varten. Kun ennen vanhaan kartonki, kreppipaperi ja kananmuna olivat perusainekset pääsiäisaskartelussa, ovat nyt suosiossa villa, mosaiikki ja styroksi.

Kotimaan uutiset
Pilleistä ja huovasta tehty himmeli.
Tarja Nyyssönen / Yle

On olemassa asioita, jotka eivät muutu vuosikymmentenkään saatossa. Tällaisia asioita tuntuvat olevan virpomavitsojen koristelumateriaalit, sillä höyhenet, kreppipaperi ja silkkipaperi pitävät edelleen pintansa näissä askarteluissa. Muuten pääsiäisaskartelussa on koettu materiaalimullistus ja askartelun suosiokin tuntuu olevan huipussaan.

– Tänä keväänä ihmiset ovat toden teolla innostuneet mosaiikista. Mosaiikkipaloilla koristellaan styroksisia munia ja palloja sekä posliinilautasia. Ja näin pääsiäisenä värit ovat keväisen keltaisia, vihreitä ja muutenkin raikkaita, kertoo mikkeliläisen askarteluliike As-po-lan yrittäjä Vuokko Korhonen.

Mosaiikkitöiden tekeminen ei ole niin vaikeaa kun voisi kuvitella. Esimerkiksi lasisia mosaiikkipaloja liimataan styoksisen muodon päälle silikoniliimalla ja annetaan kuivua. Kun liima on kunnolla kuivanut, saumataan välit saumalaastilla ja koriste on valmis.

– Lapsetkin oppivat mosaiikkitöitä tekemään ja heillä on usein hienoja, ennakkoluulottomia ideoita kuvioihin ja värien käyttöön, Vuokko Korhonen kertoo.

Himmeli koristaa kotia myös keväällä

Jos olet pitänyt himmeliä vain joulunajan koristeena, niin nyt joutavat ennakkoluulot romukoppaan. Tänä keväänä lasipilleistä tehty himmeli roikkuu trenditietoisen käsityöihmisen terassilla.

– Perinteisen himmelin ohjeella voi ikkunalle tai terassille keväthimmelin tehdä, mutta materiaalivalinta on se, mikä tekee tästä keväisen. Lasipilleistä syntyy kevyen ja raikkaan näköinen koriste, jota voi tuunata huovuttamillaan palloilla ja erilaisilla helmillä, Vuokko Korhonen kertoo kädessään limenvihreillä huopapalloilla koristeltu läpinäkyvä pikkuhimmeli.

Jos lasi ja mosaiikkipalaset tuntuvat askartelumateriaaleina liian kovilta, syntyy tämän pääsiäisen pöytäkoristeet vaikkapa huovuttamalla. Styroksisten munien ja kukkofiguurien päälle saa neulan ja villan avulla loihdittua värikkäitä kuvioita.

– Neulahuovutukseen on ihan oma huovutusneula, jolla tökitään huovutusvillaa vaikkapa styroksisen munan päälle. Villa huopuu siihen neulan avulla ja vain mielikuvitus on tässäkin koristelutekniikassa rajana, Vuokko Korhonen kertoo.

Huovutettu pääsiäiskana
Tarja Nyyssönen / Yle

Koska neulahuovutuksessa ei vettä eikä saippuaa tarvita, on se helppo ja lapsillekin sopiva askartelumuoto. Aikaa huovuttamiseen on kuitenkin syytä varata.

- Tällaisen kämmenen kokoisen styroksimunan huovuttamiseen on mennyt melkein pari tuntia, kertoo liikkeessä työharjoittelussa ollut Annika Avikainen.

Pääsiäisaiheisiin muniin voi huovuttaa vaikka pajunkissoja, tipuja tai munasta voi tehdä metallisten jalkojen ja heltan avulla pystyssä seisovan pääsiäiskanan. Nykyään on saatavilla myös valmiiksi kukon mallisia styroksipohjia, jotka voi neulahuovuttaa mielensä mukaisilla väreillä.

Paperinarun uusi tuleminen

Pääsiäiseen liittyvät vahvasti tiput, kukot ja kanat, ja ne tarvitsevat tietenkin oman pesän. Sellainen syntyy tänä pääsiäisenä vaikkapa paperinarusta.

– Paperinaru oli suosittua joskus 1990-luvulla, mutta nyt se tekee ihan uutta tulemista. Materiaalit ovat kehittyneet ja paperinarua on saatavilla jos jonkinlaisissa väreissä ja glitterillä höystettynä. Enää paperinarusta ei tehdä kukkia vaan nyt apuna käytetään neulepuikkoja. Tämäkin kananpesä on neulottu paperinarusta, Vuokko Korhonen näyttää limenvihreää sykkyräistä rengasta.

Paperinarusta neulottu kranssi.
Paperinarukin on saanut nyt glitteriä pintaansa. Tarja Nyyssönen / Yle

Paperinaruista syntyy neulomalla myös keväisiä pöytäliinoja. Tähän tarvitaan avuksi mankelia.

– Paperinarusta neulotaan ihan normaalisti suorakaiteen mallinen liina, joka lopuksi mankeloidaan litteäksi. Helppoa ja näyttävää, Vuokko Korhonen vinkkaa.

Koristeltuja pääsiäismunia.
Marmoroidut pääsiäismunat syntyvät nopeasti. Tarja Nyyssönen / Yle

Yksi tämän kevään suosikkiaskartelu etenkin lapsiperheissä on munien marmorointi. Marmoroinnilla tarkoitetaan esimerkiksi muovisten pääsiäismunien värjäämistä erikoisväreillä.

– Veden pinnalle laitetaan näitä marmorointivärejä, muovimuna laitetaan puutikun nokkaan ja pyöräytetään väreissä. Värit tarttuvat munan pintaan ja marmorointi on valmis. Näitä voi vielä tuunata glitterliimalla tai höyhenillä jos haluaa. Ja näillä voi koristella virpomisvitsoja ja pajunoksia ylipäätään. Tai sitten jättää tikun nokkaan ja laittaa pääsiäiskukka-asetelmaan koristeeksi.

Lue seuraavaksi