Museoväki tyrmistyi: Kuopion tunnetuimpaan patsaaseen porattiin reikiä – video!

Kuopion torin maamerkki, Veljmies-patsas piti siirtää takaisin torille tänään tiistaina. Veljmiehen paluu kuitenkin lykkääntyi, kun taidemuseon henkilökunta huomasi, että patsaaseen on porattu reikiä ja asennettu tappeja valaistuksen rakentamista varten.

kulttuuri
Veljmies-patsas
Veljmies-patsas jäi tiistaina varastoon, kun siihen oli vastoin taidemuseon suostumusta asennettu valotelineitä. (Kuvaus: Krista Karppinen)

Kuopion taidemuseo on järkyttynyt kaupungin teettämistä muutoksista perinteiseen Veljmies-patsaaseen. Kaupunki teki museon tietämättä patsaan jalustaan reikiä tarkoituksenaan asentaa valot patsaan juurelle. Museonjohtaja Marianna Huttunen sanoo, että museon edustajat eivät saaneet asiasta mitään tietoa.

- Tämä on ihan tyrmistyttävää. Jalusta on osa taideteosta ja tässähän loukataan jopa tekijänoikeutta. Käsittämätön juttu, että tällaista pääsee tapahtumaan ilman että museolta on kysytty asiasta mitään, Huttunen ihmettelee.

Museo sai tiedon patsaaseen tehdyistä muutoksista vasta tiistaina, kun patsasta oltiin siirtämässä varastosta takaisin Kuopion torille. Taidemuseon vastaava museomestari Juhani Toivanen näki patsaaseen asennetut valotelineet mennessään valvomaan patsaan siirtoa.

- Tämä tieto tuli kyllä ihan yllättäen, ei näin voi toimia taideteoksen kohdalla. Kyllä tämä aika vakavasti muuttaa taideteoksen luonnetta. Sain lisäksi kuulla, että patsaaseen oli suunniteltu jo lisärakenne suojaamaan suunniteltuja valoja, Toivanen kertoo.

Käsittääkseni tussikin on keksitty, joten miksi tolppien kohdat on täytynyt merkitä poraamalla. Kaiken lisäksi ne eivät edes osuneet oikeille kohdille.

Juhani Toivanen

Huttunen sanoo, että kaupungin taideteoksia koskeviin päätöksiin on ehdottomasti kysyttävä mielipide taidemuseolta. Päätös on tehty kokouksessa, jossa taidemuseo ei ole ollut mukana. Kuopion kaupungilta myönnetään, että asiassa on tapahtunut tietokatko.

- Jostain syystä asiasta on päätetty kokouksessa, jossa museon edustaja ei ole ollut mukana. Siitä tehtiin kuitenkin päätös, että patsaaseen asennetaan valaistus ja kiinnitykset tehtiin sen suunnitelman mukaisesti, rakennuttajapäällikkö Jukka Rissanen sanoo.

"Korjaaminen voi tulla hyvinkin kalliiksi"

Valotelineiden lisäksi patsaaseen oli porattu reikiä kiinnitystolppien kohdalle.

- Käsittääkseni tussikin on keksitty, joten miksi tolppien kohdat on täytynyt merkitä poraamalla. Kaiken lisäksi ne eivät edes osuneet oikeille kohdille, taidemuseon vastaava museomestari Juhani Toivanen sanoo.

Kuopion kaupungin rakennuttajapäällikkö Jukka Rissanen harmittelee tilannetta ja sanoo, että patsas viedään jo huomenna kuopiolaiseen valimoon korjattavaksi.

Metallitappi kiinni patsaan jalustassa.
Kuopion kaupunki asennutti Veljmies-patsaan jalustaan metallitappeja, joiden avulla patsas oli tarkoitus valaista.Antti Karhunen / Yle

- Tarkoitus on poistaa kiinnitykset ja korjata jäljet, Rissanen sanoo.

Kuopion taidemuseolla ei osata vielä arvioida kustannusten tarkkaa hintaa, mutta sen epäillään nousevan korkeaksi.

- Korjaaminen voi tulla hyvinkin kalliiksi. Jalusta on pronssia ja se tarkoittaa erikoistyön tekemistä valimolla. Ei sitä päivässä tehdä, taidemuseon johtaja Marianna Huttunen sanoo.

- Onneksi (myöhemmin torille tuleva) Siskotyttö-patsas näytti olevan oikein hyvässä kunnossa, Toivanen huomauttaa.

Veljmies-patsaan on valmistanut kuvanveistäjä Heikki Konttinen. Patsas siirrettiin varastoon toriremontin tieltä kolmisen vuotta sitten. Patsas on valmistunut vuonna 1959.