yle.fi-etusivu

Kirjastojen pitkä haave toteutuu: kotimaisille e-kirjoille lupa lainata

Yhä useampi kuluttaja kaipaa älypuhelimeensa tai tablettiinsa sisältöä esimerkiksi kirjoja. Kirjastojen sähköiset kirjavalikoimat alkavat monipuolistua vauhdilla, koska suuret kotimaiset kirjankustantajat ovat vapauttaneet osan e-kirjatarjonnastaan kirjastojen hankittavaksi.

kirjallisuus
Verkkokirjaston kirjavalikoima.
Ville Välimäki / Yle
Hämeenlinnan kirjaston hankinnoista vastaava Varpu Vallbacka.

Aiemmin kirjastot saivat e-kirjoja lähes pelkästään pienten kustantajien kokoelmista, mutta maaliskuussa Otava, WSOY ja Tammi antoivat vihdoin osan e-kirjatarjonnastaan kirjastojen hankittavaksi.

Kyseessä on suuri muutos, joka tulee lisäämään melkoisesti kirjastojen e-kirjavalikoimaa. Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan yhteisessä Vanamo-verkkokirjastossa on tällä hetkellä lainattavissa jo pari sataa e-kirjaa, ja valikoima kasvaa lisää syksyllä, kertoo Hämeenlinnan kirjaston johtava informaatikko Varpu Vallbacka.

– Olemme jo hankkineet tätä kautta parikymmentä varatuinta e-kirjaa. Niiden joukossa on muun muassa Outi Pakkasen, Mari Jungstedtin, Kati Hiekkapellon ja Reijo Mäen uusimmat dekkarit, Jorma Ollilan ja Björn Wahlroosin elämäkerrat sekä Mikael Pentikäisen kysytty johtamisopas.

Asiakkaat kyselevät tosi paljon e-kirjoja.

Varpu Vallbacka

Vallbacka kertoo, että asiakkaat kyselevät tosi paljon e-kirjoja. Monella on jo älypuhelin tai tabletti, jolle halutaan "järkevää" käyttöä, ja e-kirjat vastaavat tuohon tarpeeseen.

Ihmiset haluavat lainata e-kirjamuodossa sekä tietoa että kaunoa.

Varpu Vallbacka

– Tiistaiaamuna kun tarkistin lainaustilannetta, niin puolet näistä uusista kirjoista on jo lainassa. Uskonkin, että nyt ihmiset haluavat lainata e-kirjamuodossa sekä tietoa että kaunoa. Ja nimenomaan uutta kirjallisuutta.

Suosikkikirjoille enemmän lisenssejä?

Sähkökirjojen lisenssien hinnoissa on suuria kustantajakohtaisia eroja. Esimerkiksi Otavan yhden vuoden lisenssi maksaa noin 14 euroa, kun taas Tammen vastaava lisenssi maksaa noin 35 euroa. Lisäksi e-kirjojen arvonlisävero on huomattavasti suurempi kuin tavallisten printtikirjojen. Sähkökirjojen alv on 24 prosenttia, kun kirjojen alv on 10 prosenttia.

Käytännössä kirjastot ostavat kustantajilta e-kirjan käyttöön tarkoitetun lisenssin.

– Ihannetila olisi sellainen, että kun ilmestyy vaikka Sofi Oksasen uusi kirja, niin me pystyisimme hankkimaan, vaikka parikymmentä e-kirjalisenssiä ja saman verran printtikirjoja. Eli saisimme vastattua asiakkaiden lukutoiveisiin ja -tarpeisiin.

Eli saisimme vastattua asiakkaiden lukutoiveisiin ja -tarpeisiin.

Varpu Vallbacka

Varpu Vallbacka kertoo, että jatkossa kirjastoissa pitääkin miettiä tarkkaan, kuinka monta lisenssiä hankitaan yhtä kirjaa kohden. Kirjastoilla on iso juttu opetella e-kirjojen lisenssiointia, muistuttaa Vallbacka.

– Kirjasto voi ostaa vaikka kaksikymmentä käyttöoikeutta tietyksi ajaksi, ja sitä pitääkin puntaroida tarkasti, että mihin lisenssit käytetään. Ostammeko paljon vai ostammeko vain sen yhden e-kirjan joltakin kirjailijalta vai ostammeko e-kirjan rajoitetuksi ajaksi.

Myös e-lehtiä joka lähtöön

Sähköisten kirjojen lisäksi Hämeenlinnan seudun yhteisestä Vanamo-verkkokirjastosta voi lainata luettavaksi myös e-lehtiä. Lainaamiseen löytyy hyvät ohjeet Vanamo-verkkokirjaston nettisivuilta.

Sähkökirjojen lainaamiseen tarvitaan kirjastokortin lisäksi korttiin liitetty tunnusluku. Laina-aika on 7 tai 14 päivää.

– Ja jos kirja ei miellytä, niin senhän voi palauttaa takaisin, vaikka samantein, Vallbacka muistuttaa.